Linkovi

Na godišnjicu pucnjave u Parklandu, Biden pozvao na reformu kupovine i držanja oružja


FILE - People mourn in front of flowers placed in the fence of the Marjory Stoneman Douglas High School following a mass shooting in Parkland, Florida, Feb. 18, 2018.

Na treću godišnjicu pucnjave u školi u kojoj je smrtno stradalo 17 ljudi, američki predsjednik Joe Biden pozvao je na pooštravanje zakona koji reguliraju oružje.

U nedjelju je obilježena treća godišnjica masovne pucnjave u​ Marjory Stoneman Douglas srednjoj školi u Parklandu, Florida u kojoj je ubijeno 14 učenika i tri člana osoblja. Još je 17 osoba ozlijeđeno. Tragedija je neke preživjele učinila poznatim u američkim domaćinstvima dok su se borili za sigurnije škole i jače zakone o kontroli oružja.

"Naša su srca danas i svaki dan sa svima u zajednici", napisao je na Twitteru Marš za naše živote, organizacija koju su osnovali učenici koji su preživjeli napad 2018. godine.

U izjavi objavljenoj u nedjelju, Biden je pohvalio napore preživjelih i aktivista iz Parklanda da pozovu na bolje zakone o oružju.

"Ova uprava neće čekati sljedeću masovnu pucnjavu kako bi poslušala taj poziv", navodi se u izjavi.

"Danas pozivam Kongres da donese zdravorazumske reforme zakona o oružju, uključujući traženje provjere prodaje oružja, zabranu napadačkog oružja i magazina velikog kapaciteta i ukidanje imuniteta za proizvođače oružja koji svjesno stavljaju ratno oružje na naše ulice."

Unatoč povijesti mentalnih problema i prijetećem ponašanju, Nikolas Cruz, 19-godišnji napadač u Parklandu, uspio je kupiti poluautomatsku pušku u stilu AR-15 kojom je otvarao vatru na učenike i nastavnike u školi, kaže policija.

Sada 22, Cruz čeka suđenje, koje je dijelom odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Tužitelji su izjavili da će tražiti smrtnu kaznu. Cruz je priznao zločine, a njegovi odvjetnici rekli su da će se izjasniti krivim u zamjenu za doživotnu kaznu.

Podrška strožim zakonima o oružju obično se razgrađuje na liniji političkih stranaka s republikancima koji se zalažu za pravo na oružje i demokratima koji traže više mjera kontrole oružja.

U Gallupovoj anketi provedenoj u jesen 2020. godine, 57% Amerikanaca izjavilo je da podržava strože zakone o oružju, što je 7 postotnih bodova manje u odnosu na prethodnu godinu i 10 postotnih bodova manje u odnosu na 2018. godinu, godinu pucanja u Parklandu.

U 2019. zakonu koji je imao dvostranačku podršku u Domu, pojačanje provjere prošlosti za kupovinu oružja zastalo je u Senatu pod kontrolom republikanaca.

Mnogi republikanci i neki demokrati nerado podržavaju mjere koje bi otežale kupovinu vatrenog oružja ili stavljanje van zakona nekih vrsta oružja, pozivajući se na drugi amandman na američki ustav koji dijelom kaže da se „pravo ljudi da čuvaju i nose oružje ne smije kršiti"

No, u nedjelju je predsjednica doma Nancy Pelosi rekla da se nada ponovnom pokušaju.

"Donijet ćemo ove i druge zakpne za spašavanje i pružit ćemo napredak koji zajednica Parkland i američki narod zaslužuju i traže", rekla je u izjavi.

Glasnogovornica Nacionalne udruge za oružje Amy Hunter rekla je za Wall Street Journal da Biden "može postati predsjednik najveći protivnik oružja u američkoj povijesti".

U međuvremenu u Parklandu, roditelji žrtava nastavljaju raditi na pritiscima na Kongres da donese reforme kontrole oružja.

Manuel Oliver, čiji je sin Joaquin ubijen u pucnjavi 2018. godine, organizira slanje "karata srama" članovima Kongresa, koje ističu kako je nasilje oružjem nastavilo utjecati na zajednice diljem Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG