Linkovi

Dva glavna lanca u SAD obustavljaju prodaju pušaka


Prodavci pune prtljažnike svojih automobila nakon kupovine u Walmartu, Pittsburgh, 22. febraura 2018.
Prodavci pune prtljažnike svojih automobila nakon kupovine u Walmartu, Pittsburgh, 22. febraura 2018.

Dva glavna prodajna lanca u SAD promijenila su u srijedu svoju prodajnu politiku, u sjenci masakra u školi na Floridi.

Walmart, najveći prodajni lanac u zemlji, objavio je da podiže zabranu prodaje oružja i municije na sve mlađe od 21 godine života.

"Preuzimamo ozbiljnu odgovornost kao odgovoran prodavac", kaže se u saopštenju.

Walmart takođe povlači igračke i druge predmete koji podsjećaju na puške. Taj prodajni lanac obustavio je prodaju jurišnih pušaka 2015. godine, kao i pištolja, osim u prodavnicama na Aljasci.

Ranije u srijedu, Dick's Sporting Goods objavio je da više ne prodaje jurišne puške niti pištolje osobama mlađim od 21 godine.

Taj lanac otišao je korak dalje i zatražio od Kongresa da zabrani jurišno oružje i podigne donju granicu godina za kupce.

Osumnjičeni napadač u srednjoj školi Parkland, Nikolas Cruz, koristio je jurišnu pušku AR-15 prilikom napada.

Dick's saopštava da je Cruz kupio pušku sačmaru u jednoj od njihovih prodavnica nakon okončanja predviđene procedure, ali naglašavaju da to nije bilo to oružje, niti vrsta oružja koje je navodno koristio u masakru 14. februara.

Ubistvo 17 ljudi u srednoj školi na Floridi uticalo je na korporativni svijet, koji sada izgleda pažljivo gleda na istraživanja javnog mnijenja u kojima se u većini podržavaju otštriji zakoni o oružju.

Više od deset glavnih kompanija obustavilo je popuste članovima Nacionalne organizacije vlasnika oružja (NRA).

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG