Linkovi

Zvaničnici upozoravaju na širenje koronavirusa u SAD, ograničeno i kretanje vojnika


Radnici sa zaštitnim maskama ispred staračkog doma u državi Washington, na zapadnoj obali SAD, gdje je do sada najveći broj žrtava koronavirusa
Radnici sa zaštitnim maskama ispred staračkog doma u državi Washington, na zapadnoj obali SAD, gdje je do sada najveći broj žrtava koronavirusa

Jedan od najviših američkih zdravstvenih zvaničnika rekao je u nedjelju da širenje koronavirusa kroz američke zajednice "nije ohrabrujuće" i upozorio Amerikance da će možda morati pažljivo da razmotre da li će prisustvovati velikim okupljanjima ako se trenutna situacija nastavi.

"Imaćemo bolje razumijevanje obima epidemije narednih dana. Nažalost, situacija nije ohrabrujuća zbog širenja virusa u samim zajednicama", rekao je šef odsjeka za zarazne bolesti u Nacionalnim institutima za zdravlje Anthony Fauci u programu televizije NBC "Meet the Press".

Fauci je pozvao Amerikance, kod kojih postoji najveći rizik od koronavirusa, da ograniče putovanje.

"Ako imate zdravstvene probleme, a naročito ako ste stariji, morate da razmislite dobre prije nego što odlučite da putujete avionom, i ne idite na kruzere", rekao je Fauči.

Američka vojska u međuvremenu je saopštila da će ograničiti putovanje u Italiju i Južnu Koreju i iz tih zemalja zbog širenja koronavirusa, te da će zabraniti stranim vojnicima da učestvuju u američkim vježbama, razmjenama i posjetama u zemljama koje su najviše pogođene zarazom.

Odluka je donijeta nakon što su od novog virusa oboljela još dva američka vojnika: jedan u Italiji i jedan u bazi u Virginiji, u predgrađu prijestolnice Washingtona. Prethodno je bio zaražen jedan američki vojnik u Južnoj Koreji.

Broj oboljelih u SAD dostigao je 550 u više od 30 saveznih država i u prijestolnici Washingtonu, a do sada je preminula 21 osoba.

XS
SM
MD
LG