Linkovi

Smanjenje zagađenja iznad Kine, kao posljedica vanrednih mjera protiv virusa


NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using modified Copernicus Sentinel 5P data processed by the European Space Agency)
NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using modified Copernicus Sentinel 5P data processed by the European Space Agency)

Nakon što su poduzete mjere zaustavljanja širenja virusa COVID-19, Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) pratila je smanjenje nivoa PM2.5 čestica. Ovo smanjenje je vjerovatno povezano s mjerama opreza i smanjenja rizika od COVID-19.

Copernicus je projekat Evropske unije, a predstavlja opservacije naše planete koncentrisane oko atmosfere, mora, zemlje, klimatskih promjena, sigurnosti i vanrednih situacija. Ovaj sistem monitoringa dostavlja slobodno dostupne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurirane informacije vezane planetu Zemlju i njeno okruženje.

Kada je epidemija COVID-19 izbila u provinciji Hubei, krajem decembra 2019. godine, kineska vlada je od tada započela poduzimati mjere za smanjenje rizika od širenja bolesti. U Kini su provedene veoma agresivne mjere reagovanja na epidemiju COVID-19: neki dijelovi zemlje, poput samog grada Wuhan, „zaključani“ su, onemogućen je promet u i iz ovog grada, a industrija obustavljena. Praktično 50 miliona ljudi je stavljeno u mandatorni karantin od 23. januara.

Kao rezultat toga, došlo je do smanjenja dnevnih ljudskih aktivnosti, posebice industrije i prometa. Jedna od nuspojava toga bilo je i smanjenje čestica prašine reda veličina 2.5 mikrometara i manje, poznate kao PM2.5.

PM2.5 je jedan od najvažnijih zagađivača zraka u pogledu utjecaja na zdravlje prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Te čestice, bilo čvrste, u plinovitom ili tekućem stanju, mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme vezane za respiratorni sistem te pokreću ili pogoršavaju hronične bolesti i druge respiratorne probleme.

CAMS prati koncentraciju PM2.5 nad Kinom kombinujući opažanja sa satelita s detaljnim kompjuterskim modelima atmosfere što rezultuje svakodnevnim analizama. Kada se upoređuje razlika između mjesečnog prosjeka za februar 2020. i mjesečni prosjeci za ovaj mjesec 2017., 2018. i 2019. godine, ove analize pokazuju smanjenje za oko 20-30% PM2.5 u velikim dijelovima Kine u februaru 2020.

"Ipak, druge bi varijable, pored gašenja aktivnosti, mogle igrati ulogu u smanjenju koje smo pratili", objašnjava Vincent-Henri Peuch, direktor CAMS-a.

Kina, na primjer, aktivno pokušava smanjiti emisije, pa se mora uzeti u obzir i meteorološka varijabilnost između različitih godina. Da izuzmemo ove varijable iz jednadžbe, postavili smo trajanje tri godine, 2017.-2019. godina, kako bismo imali reprezentativnu procjenu mjesečnog prosjeka u februaru, a ne uzimajući u obzir predugo razdoblje tokom kojeg emisije značajno variraju zbog dugoročnih trendova.
Vincent-Henri Peuch, direktor CAMS-a.

Sateliti mjere količine koje odgovaraju vertikalno integrisanim količinama, a ne izravno površinske vrijednosti, odnosno, one vrijednosti koje najviše utječu na zagađenje i na zdravlje ljudi. CAMS koristi napredne numeričke modele atmosfere kako bi informacije sa satelita i drugih promatračkih izvora pretvorio u izravnije podatke, poput površinskih koncentracija, sa kojima je lakše operisati. Dakle, radi se o veoma osjetljivim i kompleksnim proračunima jer ono što snime sateliti nije tačan odraz situacije na površini.

Također, NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) zabilježile su i pad nitrogen dioksida, posebno iznad Wuhana. Zabilježene vrijednosti za ovaj polutant su iznad Wuhana bile manje za 10-30%. Nitrogen dioksid ili dušikov dioksid spada u takozvane nokseve, a produkt je industrijske djelatnosti i izgaranja u motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Spada u iritante respiratornog sistema, a u atmosferi se kombinuje s drugim hemikalijama, tvoreći već spomenute fine čestice PM2.5. Uobičajeno je da u toku proslave Lunarne Nove godine dođe do smanjenja zagađenosti iznad Kine, ali ove godine nije zabilježen porast koncentracija polutanata nakon završetka praznika.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG