Linkovi

"Rusija trpi štetu zbog američkih sankcija, moguće i nove mjere"


Washington je spreman da Rusiji nanese još veću ekonomsku štetu, ako ta zemlja ne promijeni svoje ponašanje, saopštili su zvaničnici Trumpove administracije na pretresima u Senatu, dok su se senatori založili za oštrije mjere za suzbijanje "štetnih" ruskih aktivnosti.

"Iako Rusija i dalje preduzima štetne aktivnosti, vjerujemo da je njen avanturizam ograničen zbog znanja da možemo da joj nanesemo još veću ekonomsku štetu, i da nećemo oklijevati da to uradimo ako značajno ne promijeni svoje ponašanje", poručila je vršilac dužnost zamjenika sekretara za finansije Segal Mendelker u svjedočenju pred senatskim Odborom za bankarstvo.

Zvaničnica Sekretarijata za finansije Sigal Mendelker svedoči u Kongresu (arhivski snimak)
Zvaničnica Sekretarijata za finansije Sigal Mendelker svedoči u Kongresu (arhivski snimak)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi želio bolje odnose sa Moskvom, ali su se odnosi dvije zemlje dodatno pogoršali zbog novih američkih sankcija.

Članovi Kongresa podržali su uvođenje još oštrijih mjera da bi se, kako su saopštili, Rusija između ostalog kaznila zbog aneksije Krima, učešća u građanskom ratu u Siriji i pokušaja da utiče na američke izbore. Moskva je demantovala optužbe da se miješala u američku politiku.

Pretresi o Rusiji održani su istovremeno pred dva senatska odbora, čiji su pojedini članovi kritikovali administraciju zbog slanja "suprostavljenih poruka" i zbog toga što, kako smatraju, ne ulaže dovoljno napora da promijeni ponašanje Rusije.

"Rusija trpi štetu zbog američkih sankcija"

Zvaničnici administracije saopštili su da ruska ekonomija trpi posljedice zbog postojećih američkih sankcija, uprkos tome što Moskva i dalje preduzima poteze koji zabrinjavaju Washington.

U svjedočenju u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, pomoćnik američkog državnog sekretara Wess Mithcel rekao je da je profit ruskih kompanija, pod sankcijama, pao za četvrtinu, da im je procijenjena vrijednost pala za polovinu i da su bile primorane da otpuste trećinu zaposlenih.

"Vjerujemo da su naše sankcije koštale rusku vladu desetine milijardi dolara, uz šire posljedice po sektore u državnom vlasništvu i negativni uticaj na ekonomiju", rekao je Mitchell. Dodao je i da su direktne strane investicije u Rusiji pale za 80 odsto od 2013. godine što je, prema njegovom mišljenju, zapanjujuća cifra.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel
Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel

Mitchell je rekao i da su sankcije koštale Rusiju osam do deset milijardi dolara zbog otkazivanja dogovora o prodaji oružja.

"Ova administracija jasno je stavila do znanja da je spremna da preduzme dodatne korake", poručio je pomoćnih državnog sekretara i ocijenio da bi bez američkih mjera ponašanje Moskve bilo "nekontrolisano".

Pomoćnik sekretara za finansije Marshall Bilingsli rekao je na istom pretresu da je važno da evropski saveznici, naročito u istočnoj Evropi, urade više na spriječavanju pranja novca.

U međuvremenu, američki Sekretarijat za finansije uveo je nove sankcije dvojici Rusa i jednoj ruskoj i slovačkoj kompaniji zato što su, kako je saopšteno, pomagali drugoj ruskoj kompaniji da izbjegne sankcije povezane sa ruskim štetnim aktivnostima u cyber prostoru.

Kažnjene su i dvije ruske kompanije i šest brodova zbog umiješanosti u prebacivanje benzina na sjevernokorejska plovila, čime se krše sankcije Ujedinjenih nacija.

Britanija uvjerena da će se Trump suprostaviti Putinu

Britanski šef diplomatije Jerremy Hunt pozvao je zapadne saveznike da budu dio jedinstvenog fronta protiv "agresivnog i štetnog" ponašanja Rusije i izrazio uvjerenje da će te napore predvoditi Sjedinjene Države pod predsjednikom Trumpom.

Britanski šef diplomatije Džeremi Hant
Britanski šef diplomatije Džeremi Hant

Hunt je u govoru u Washingtonu rekao da je ključno da SAD, Britanija i Evropska unija budu odlučno protiv sve opasnijih napada ruskog predsjednika Vladimira Putina na međunarodne norme.

“Oni koji ne dijele naše vrijednosti, moraju da znaju da će uvijek postojati ozbiljna cijena za prelaženje crvenih linija, upadima na teritorije drugih zemalja, korištenjem zabranjenog oružja i sve češće, cyber napadima", rekao je Hunt uoči razgovora sa potpredsjednikom SAD Mike Penseom i državnim sekretarom Mike Pompeom.

“Putin nas testira. Samo želi da vidi koliko je Zapad odlučan i ujedinjen", dodao je Hunt.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG