Linkovi

Bijela kuća: Rusija pokušava da "podijeli i oslabi" SAD


Direktor nacionalnih obaveštajnih službi Dan Coats dolazi na pres brifing u Bijeloj kući sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Johnom Boltonom i direktorom FBI Christopherom Wrayom
Direktor nacionalnih obaveštajnih službi Dan Coats dolazi na pres brifing u Bijeloj kući sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Johnom Boltonom i direktorom FBI Christopherom Wrayom

Rusija pokušava da podrije izbore za američki Kongresu u novembru, kao i predsjedničke izbore 2020. godine, saopštio je direktor američkih obavještajnih službi Dan Coats na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Ilegalna aktivnost, kako je naveo, obuhvata napore da se obeshrabre građani da izađu na izbore, ilegalno finansiranje kampanja, cyber napade na izbornu infrastrukturu i upade u kompjutere izbornih kandidata i zvaničnika.

O ruskom miješanju govorili su i savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton, sekretarica za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nielsen, direktor Nacionalne bezbednosne agencije Paul Nakasone i direktor FBI-a Christopher Wray koji je rekao da je biro pokrenuo istragu miješanja u američke izbore.

Lideri obavještajnih službi pokušali su i da uvjere američku javnost da preduzimaju sve što mogu da bi suzbili tu prijetnju.

“Obavještajna zajednica i dalje je zabrinuta zbog prijtnji po predstojeće američke izbore, i kongresne u novembru i predsjedničke 2020. godine. Kada je riječ o ruskom miješanju u izbore za Kongres, i dalje smo svjedoci sveobuhvatne kampanje Rusije koja pokušava da oslabi i podjeli Sjedinjene Države. Svjesni smo da Rusija nije jedina zemlja koja želi da utiče na naše unutrašnje političke prilike. Znamo da postoje drugi koji imaju kapacitete za to i možda razmišljaju o miješanju. Nastavićemo da pratimo situaciju i da upozoravamo na te aktivnosti”, navodi Coats.

Nielsen je upozorila: "Naša demokratija je na nišanu."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG