Linkovi

Microsoft: Spriječeni ruski hakerski napadi na institucije u SAD. Rusija dematirala umiješanost.


Kompanija Microsoft saopštila je da su hakeri, povezani sa ruskom vladom, pokušali da izvedu cyber napade na američki Senat i konzervativne američke organizacije i upozorila da Moskva širi napade uoči kongresnih izbora u novembru.

Microsoft je naveo da je prošle nedelje preuzeo kontrolu nad šest internet domena koje su hakeri napravili da izgledaju kao da pripadaju Senatu i konzervativnim institutima. Korisnicima, koji su ulazili na lažne internet stranice, traženo je da upišu svoje korisničko ime i šifru.

Reč je o najnovijem pokušaju Microsofta da spriječi, kako tvrdi, hakerske napade ruske vlade. U posljednje dve godine, kompanija je zatvorila 84 lažne internet stranice.

"Ovi i drugi pokušaji hakerskih upada predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po niz organizacija povezanih sa obje američke političke stranke uoči izbora 2018. godine", istakao je u blogu predsjednik Microsofta Brad Smith.

Kompanija je takođe saopštila da nema dokaza da su hakeri uspjeli da ukradu korisničke podatke prije nego što je preuzeta kontrola nad lažnim websajtovima.

Kremlj je odbacio optužbe Microsofta, uz ocjenu da su neosnovane.

"Ne znamo o kojim hakerima govore. O čemu tačno govore? Ne razumijemo na osnovu kojih dokaza povlače takve zaključke. Nema dokaza", poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Među metama hakerskih napada je Međunarodni republikanski institut, čiji je član odbora republikanski senator John McCain koji je često kritikovao odnos predsjednika Donalda Trumpa prema Rusiji kao i kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Institut Hudson, još jedna meta, organizovao je rasprave o cyber bezbjednosti, ali i istraživao problem kleptokratije, naročito u Rusiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG