Linkovi

Ukrajinski komandant: "Izuzetno napeto" dok Rusi pokušavaju da opkole Bakhmut


Ova slika sa video snimka Bakhmuta, snimljenog 13. februara 2023., sa drona za AP, pokazuje kako je najduža bitka ruske invazije ukrajinski grad pretvorila u grad duhova.
Ova slika sa video snimka Bakhmuta, snimljenog 13. februara 2023., sa drona za AP, pokazuje kako je najduža bitka ruske invazije ukrajinski grad pretvorila u grad duhova.

Situacija u ukrajinskom gradu Bakhmutu bila je "izuzetno napeta" u utorak, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga, dok su ruske trupe koje su ga opsjedale pojačale svoj napad u pokušaju da ga opkole.

Rusija pokušava da prekine linije snabdijevanja ukrajinskih branilaca do grada, poprište nekih od najtežih borbi u ratu, i natjera ih da se predaju ili povuku. To bi Rusiji donijelo prvu veliku pobjedu u više od pola godine i otvorilo put ka osvajanju posljednjih preostalih urbanih centara u regionu Donjecka.

"Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio najspremnije jurišne jedinice Wagnera, koje pokušavaju probiti odbranu naših trupa i opkoliti grad", rekao je ukrajinski general pukovnik Oleksandr Syrskyi na platformi za razmjenu vojnih poruka.

Ukrajinska vojska je ranije saopštila da je Rusija ojačala svoje snage u oblasti Bakhmuta i da je granatirala naselja oko grada.

"Tokom proteklog dana naši vojnici su odbili više od 60 neprijateljskih napada", saopštila je vojska rano u utorak, misleći na Bakhmut i obližnja istočna područja, dodajući da su ukrajinske snage odbile ruske napade na sela Yadhidne i Berkhivka, na sjevernim prilazima Bakhmut.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su ruske snage zabile klin između tih sela dok su pokušavali da presijeku put zapadno do Časiv Jara.

"Južni dio Bakhmuta je jedino područje koje se može opisati kao pod ukrajinskom kontrolom. U svim ostalim okruzima situacija je nepredvidiva", rekao je on u video komentaru, dodajući: "Nemoguće je reći gdje se nalazi linija fronta ."

Ukrajinski vojnici u oblasti Donjecka klecali su u blatnjavim rovovima nakon što je toplije vrijeme odmrznulo smrznutu zemlju.

"Obje strane ostaju na svojim pozicijama, jer, kao što vidite, proljeće znači blato. Stoga je nemoguće ići naprijed", rekao je Mykola, 59, komandant ukrajinske frontalne raketne baterije, gledajući na ekranu tableta koordinate, kako bi se ispalile rakete.

Proljetno otapanje, poznato kao rasputica, ima istoriju uništavanja planova vojski da napadnu preko Ukrajine i zapadne Rusije, pretvarajući puteve u rijeke, a polja u močvare.

Reuters je vidio nekoliko vojnih vozila zaglavljenih u blatu. U cik-cak rovu, Volodymyr, 25-godišnji komandir voda, rekao je da su njegovi ljudi spremni da djeluju po svakom vremenu.

"Kada nam je data meta, to znači da je moramo uništiti."

Ukrajinski vojnik puši cigaretu na svom položaju na liniji fronta u blizini Bakhmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, srijeda, 11. januara 2023.
Ukrajinski vojnik puši cigaretu na svom položaju na liniji fronta u blizini Bakhmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, srijeda, 11. januara 2023.

Rusija, njene snage popunjene stotinama hiljada regruta, intenzivirala je svoje napade duž istočnog fronta, ali njeni napadi imaju visoku cijenu, kažu Ukrajina i njeni saveznici.

"Tamo se vode žestoke bitke. Komanda čini sve što može da zaustavi neprijatelja da napreduje kroz našu teritoriju", rekao je za ukrajinsku televiziju Serhiy Cherevatyi, portparol istočne ukrajinske vojne komande.

Rusija je saopštila da su njene snage uništile ukrajinsko skladište municije u blizini Bakhmuta i oborile rakete američke proizvodnje i ukrajinske bespilotne letjelice.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje sa bojnog polja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG