Linkovi

Blinken sumnja u ozbiljnost ruske i kineske posvećenosti miru u Ukrajini


Državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken govori na konferenciji za novinare u Taškentu, Uzbekistan, 1. marta 2023.
Državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken govori na konferenciji za novinare u Taškentu, Uzbekistan, 1. marta 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je u srijedu sumnju u to koliko su Rusija i Kina ozbiljne u pogledu postizanja mira u Ukrajini, navodeći nedostatak suštinskih koraka bilo koje druge strane kako bi podržali izjave koje pokazuju podršku mirovnim naporima.

Govoreći tokom posjete Uzbekistanu, Blinken je rekao novinarima da ako je Rusija zaista spremna da se uključi u značajnu diplomatiju kako bi okončala svoju agresiju, onda bi se Sjedinjene Države brzo uključile u te napore. Ali on je rekao da postupci Rusije, uključujući zahtjeve predsjednika Vladimira Putina da Ukrajina prizna rusku kontrolu nad dijelovima ukrajinske teritorije, pokazuju da Rusija nije zainteresirana za taj put.

„Pravo pitanje je da li će Rusija doći do tačke u kojoj je zaista spremna da prekine svoju agresiju i to na način koji je u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i samim njenim principima.

U.S. Secretary of State Antony Blinken visits Tashkent
U.S. Secretary of State Antony Blinken visits Tashkent

„Niko ne želi mir hitnije od naroda Ukrajine. Oni su svakog dana žrtve ruske agresije”, rekao je Blinken. “Svi znamo jednostavnu istinu da bi rat mogao završiti sutra, mogao bi se završiti danas, ako predsjednik Putin tako odluči. On je to započeo, mogao je i zaustaviti.”

Blinken je rekao da mirovni prijedlog koji je iznijela Kina sadrži neke pozitivne elemente, uključujući i one koji se nalaze u mirovnom planu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ali Blinken je rekao da bi Kina bila ozbiljna u vezi sa svojim pozivom na očuvanje suvereniteta svih nacija, onda bi prošlu godinu provela radeći na podršci punom suverenitetu Ukrajine suočenoj s invazijom Rusije.

On je rekao da je Kina učinila suprotno, uključujući unapređivanje ruske propagande o ratu, blokiranje za Rusiju u međunarodnim organizacijama i razmišljanje o slanju smrtonosne vojne pomoći ruskim snagama na korištenje u Ukrajini.

Congress Debates Military Aid Sent to Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Bitka za Bakhmut

Ukrajinski zvaničnici opisali su borbe u utorak oko istočnog grada Bakhmuta kao intenzivne, iako je malo teritorije promijenilo ruke između moskovskih i kijevskih snaga.

"Najteža situacija je i dalje Bakhmut i bitke koje su važne za odbranu grada", rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy u svom noćnom obraćanju u utorak. „Rusija uopšte ne broji ljude, šalje ih da neprestano jurišaju na naše položaje. Intenzitet borbi se samo povećava.”

Zelenskyy je rekao da je ukrajinski komandant zadužen za odbranu Bakhmuta, general-pukovnik Oleksandr Syrskyi, izvijestio da je 800 ruskih vojnika ubijeno u toj oblasti od četvrtka.

Ranije u utorak, Syrskyi je na društvenim mrežama rekao: "Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je poslao svoje najbolje obučene Wagnerove jurišne jedinice da pokušaju probiti odbranu naših trupa i opkoliti grad."

Mislio je na Wagnerovu grupu, rusku paravojnu jedinicu koja se bori uz ruske trupe.

Rusija je intenzivirala svoje napade na nekoliko područja u istočnoj Ukrajini, uključujući Bakhmut, razoreni grad u kojem je nekada živjelo 75.000 ljudi.

Borbe su se mjesecima fokusirale na gradove i sela oko Bakhmuta, a Moskva pokušava da opkoli grad kako bi prekinula ukrajinske rute za snabdijevanje, iako su se neke borbe vodile unutar samog grada.

Nakon što prije godinu dana nije uspjela brzo zauzeti Kijev, ukrajinski glavni grad, u prvim danima rata, Rusija je koncentrisala svoju borbu u istočnom regionu Donbasa. Obje strane su imale velike gubitke u ratu.

Centar za strateške i međunarodne studije, istraživačka organizacija sa sjedištem u Washingtonu, navela je u novom izvještaju u utorak da je 60.000 do 70.000 ruskih vojnika ubijeno u posljednjih godinu dana, što je više mrtvih u borbi nego što je Moskva pretrpjela u svim sukobima koje je vodila u svijetu, uključujući Čečeniju i Afganistan.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG