Linkovi

Njemačka i Francuska protjeruju desetine ruskih diplomata, a Litvanija ambasadora


Arhiv - Protesti ispred ruske ambasade u Berlinu, 22. februar 2022. (Foto: AP/Markus Schreiber)
Arhiv - Protesti ispred ruske ambasade u Berlinu, 22. februar 2022. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Njemačka je najavila da će zbog ubistva civila u ukrajinskom gradu Buči protjerati 40 ruskih diplomata i dodala da sa partnerima priprema dodatne mjere.

Njemačka ministrica spoljnih poslova Annalena Baerbock rekla je u ponedjeljak da prizori iz Buče, poslije povlačanja ruskih trupa, "pokazuju namjeru za razaranje van svih granica" i "nevjerovatnu brutalnost ruskih lidera i onih koji prate njihovu propagandu".

Baerbock je upozorila da "moramo strahovati od sličnih prizora iz mnogih drugih mjesta pod okupacijom ruskih trupa u Ukrajini" i poručila da se "moramo suprostaviti ovoj nečovječnosti snagom naše slobode i čovječnosti".

Njemačka zvaničnica je rekla da su protjerane ruske diplomate "svakog dana u Njemačkoj radile protiv naše slobode, protiv jedinstva našeg društva" i da je njihov rad "prijetnja za one koji traže našu zaštitu".

Naglasila je da je ruskom ambasadoru prenijela da "to više nećemo tolerisati".

Francuska je također odlučila da protjera veliki broj ruskih diplomata, po ugledu na Njemačku, saopštilo je u ponedjeljak Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

"Njihovi potezi su suprotni našim bezbjednosnim ineteresima. Njihovo protjerivanje je dio evropske incijative", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će odgovoriti na odluku Pariza i Berlina da protjeraju ruske diplomate, prenijela je novinska agencija Interfaks.

Litvanija je u ponedjeljak objavila da će protjerati ruskog ambasadora i povukla je svog ambasadora iz Moskve. Također je odlučila da zatvori ruski konzulat u lučkom gradu, Klaipeda.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG