Linkovi

SAD: Dvije trećine ruskih jedinica napustilo područje Kijeva


Stanovnica Buče oplakuje smrt supruga.(Foto:AP/Rodrigo Abd)
Stanovnica Buče oplakuje smrt supruga.(Foto:AP/Rodrigo Abd)

Visoki zvaničnik američkog Sekretarijata za odbranu rekao je u ponedjeljak da je oko dvije trećine od 20 ruskih bataljona, pozicioniranih oko Kijeva, napustilo to područje i da se nalazi u Bjelorusiji ili je na putu ka toj zemlji.

SAD su navele da je "velika većina" od oko 125 ruskih bataljona bila u Ukrajini tokom prvih dana borbi.

Američki zvaničnik, koji se obratio novinarima pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da Amerika procjenjuje da se ruske snage ponovo snabdijevaju ili pojačavaju u Bjelorusiji i da će se zatim vratiti u Ukrajinu, potencijalno u region Donbasa na istoku.

Također, ruske snage napuštaju Sumi i vraćaju se u Rusiju. Međutim, jačaju i razmještaju artiljeriju i ulažu više snage u borbe oko grada Izjum, koji je na jednoj od ključnih ruta do Donbasa.

Rusija je, prema navodima neimenovanog zvaničnika Pentagona, ispalila više od 1.400 projektila na Ukrajinu od početka rata. Proteklih dana, napadi su više usmjereni na istok i Mariupolj.

Američki zvaničnik je naveo da SAD ne mogu da iz nezavisnih izvora potvrde detalje zvjerskih zločina u Buči, ali da nemaju razloga da osporavaju ukrajinske tvrdnje.

XS
SM
MD
LG