Linkovi

Biden: Putin bi trebao biti suočen sa suđenjem za ratne zločine


Američki predsjednik Joe Biden nazvao je razgovarao s novinarima po dolasku u Bijelu kuću u Washingtonu 4. marta 2022. REUTERS/Leah Millis
Američki predsjednik Joe Biden nazvao je razgovarao s novinarima po dolasku u Bijelu kuću u Washingtonu 4. marta 2022. REUTERS/Leah Millis

Predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trebalo biti suđeno za ratne zločine, dodavši da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih zločina u Ukrajini.

"Vidjeli ste šta se dogodilo u Buči", rekao je Biden, te dodao je da je Putin "ratni zločinac".

Bidenovi komentari novinarima uslijedili su nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Buču, jedan od gradova oko Kijeva, gdje su ukrajinski zvaničnici rekli da su pronašli tijela ubijenih civila.

Zelenski je ruske akcije nazvao "genocidom" i pozvao Zapad da primijeni strožije sankcije Rusiji. Biden je, međutim, prestao da te akcije naziva genocidom.

Mrtva osoba na ulicama Buče.
Mrtva osoba na ulicama Buče.

Tijela 410 civila uklonjena su iz gradova na području Kijeva koji su nedavno vraćeni od ruskih snaga, rekla je ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova.

Novinari Associated Pressa vidjeli su tijela najmanje 21 osobe na raznim mjestima u okolini Buče, sjeverozapadno od glavnog grada.

"Moramo nastaviti da obezbjeđujemo Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe. I moramo prikupiti sve detalje kako bi ovo moglo biti stvarno - da imamo suđenje za ratne zločine", rekao je Biden.

Biden se obrušio na Putina, rekavši da je "brutalan".

"Ono što se dešava u Buči je nečuveno i svi to vide", kazao je Biden.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG