Linkovi

Zelenski: Rusija uništila više od trećine ukrajinskog energetskog sektora


From left: The President of the European Commission German Ursula von der Leyen, German Chancellor Olaf Scholz and the Prime Minister of the Ukraine Denis Shmyhal meet with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy via video during the International Expert
From left: The President of the European Commission German Ursula von der Leyen, German Chancellor Olaf Scholz and the Prime Minister of the Ukraine Denis Shmyhal meet with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy via video during the International Expert

Ruske rakete i dronovi iranske proizvodnje uništili su više od jedne trećine ukrajinskog energetskog sektora, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji o obnovi Ukrajine 25. oktobra.

"Rusija uništava sve da nam je teže prebroditi zimu", rekao je Zelenski putem video linka na berlinsku konferenciju, kojoj su prisustvovali njemački kancelar Olaf Scholz, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, i drugi visoki političari i zvaničnici.

Obraćajući se skupu, Von der Leyen je rekla da su napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu predstavljali "čisti akt terorizma" i nazvala razmjere razaranja u Ukrajini "zapanjujuće", a Svjetska banka procjenjuje štetu na 350 milijardi eura (345 dolara milijardi).

Von der Leyen je rekla da je potrebno pokrenuti koordinacionu platformu za rekonstrukciju Ukrajine "što je prije moguće, po mogućnosti prije kraja godine ili početkom sljedeće godine."

Scholz je na konferenciji rekao da kontinuirani napadi ruskih dronovima predstavljaju novu najnižu tačku u njenom ratu protiv Ukrajine, ali da su i znak očaja Moskve.

Scholz je rekao da je obnova Ukrajine "generacijski zadatak" koji mora početi odmah, čak i dok ruska invazija bjesni.

"Ono što je ovdje u igri nije ništa manje nego stvaranje novog Marshallovog plana za 21. vijek-generacijski zadatak koji mora početi sada", rekao je Scholz.

Zelenski je na konferenciji zatražio od međunarodne zajednice da sljedeće godine pokrije očekivani budžetski deficit od 38 milijardi dolara za njegovu ratom razorenu zemlju.

A ukrajinski ministar za razvoj zajednica i teritorija, Oleksiy Chernyshov, rekao je da obnova Ukrajine mora početi čak i dok traju borbe.

"Veoma je važno shvatiti da s obzirom na činjenicu da rat još uvijek traje, početni oporavak bi trebao početi odmah", rekao je Chernyshov njemačkoj novinskoj agenciji dpa uoči početka konferencije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG