Linkovi

Rusija moguće planira izgovor za 'prljavu bombu', kažu zapadne zemlje


Russia Ukraine War Weapons
Russia Ukraine War Weapons

Zapadne zemlje optužile su Rusiju u ponedjeljak da planira iskoristiti prijetnju bombom sa nuklearnim materijalom kao izgovor za eskalaciju u Ukrajini, dok Moskva evakuira civile iz južnog grada u iščekivanju velike bitke.

S napredovanjem ukrajinskih snaga u pokrajini Herson pod ruskom okupacijom, ruski ministar obrane Sergej Šojgu nazvao je u nedjelju zapadne kolege kako bi im rekao da Moskva sumnja da Kijev planira upotrijebiti takozvanu "prljavu bombu".

U zajedničkom priopćenju, ministri vanjskih poslova Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država rekli su da su svi odbacili optužbe i ponovno potvrdili svoju potporu Ukrajini protiv Rusije.

"Naše su zemlje jasno dale do znanja da svi odbacujemo očito lažne optužbe Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju", rekli su. "Svijet bi prozreo svaki pokušaj da se ova optužba iskoristi kao izgovor za eskalaciju."

U obraćanju tokom noći, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da su ruske optužbe znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Ukrajinu.

"Ako Rusija zove i kaže da Ukrajina navodno nešto sprema, to znači jedno: Rusija je sve to već pripremila", rekao je Zelenski.

"Pa kad danas ruski ministar odbrane organizira telefonski vrtuljak i zove ministre vanjskih poslova s pričama o takozvanoj 'prljavoj' nuklearnoj bombi, svi sve dobro razumiju. Razumije ko je izvor svega prljavog što se može zamisliti u ovom ratu ."

EVAKUACIJA


Rusija je naredila civilima da evakuiraju teritorij koji kontrolira na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, gdje ukrajinske snage napreduju od početka ovog mjeseca, ubrzo nakon što je Moskva anektirala to područje.

Budući da su njegove snage pretrpjele velike poraze na bojnom polju u septembru, predsjednik Vladimir Putin je eskalirao rat, pozivajući stotine hiljada rezervista, najavljujući pripajanje okupiranog teritorija i opetovano prijeteći korištenjem nuklearnog oružja za obranu ruske zemlje.

Ovog mjeseca Rusija je započela novu kampanju korištenjem krstarećih projektila dugog dometa i bespilotnih letjelica iranske proizvodnje za napad na ukrajinsku električnu energiju i grijanje uoči zime.

Ruska državna televizija puna je talk-show emisija s stručnjacima koji otvoreno navijaju za napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i pozivaju na sve oštrije mjere za eliminaciju onoga što oni opisuju kao nelegitimnu ukrajinsku državu.

U ponedjeljak se ruski državni TV voditelj Anton Krasovski ispričao za izjave u kojima je pozvao da se ukrajinska djeca utapaju u rijekama i živa spaljuju u kolibama sa zakovanim vratima. Također se našalio da ukrajinske bake štede sredstva za pogreb kako bi platile ruskim vojnicima da ih siluju.

"Pa, događa se: u eteru si, poneseš se i ne možeš prestati", rekao je Krasovski, dodajući da mu je "stvarno neugodno".

Krasovski je suspendiran s ruskog državnog kanala RT, a rusko Istražno povjerenstvo priopćilo je da je naredilo izvještaj o njegovim "oštrim komentarima".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će Krasovski jednog dana biti procesuiran zbog promicanja genocida i pozvao zemlje da zabrane RT.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG