Linkovi

Biden: Rat u Ukrajini će se odužiti


Stručnjaci: Ključni trenutak ukrajinskog rata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Stručnjaci: Ključni trenutak ukrajinskog rata

Ukrajinska vojska nastavila je da osvaja teritoriju koju je ranije okupirala Rusija na sjeveroistoku zemlje, a zvaničnici saopštavaju da namjeravaju da povrate svu teritoriju. Istovremeno, predsjednik SAD Joe Biden predviđa da će rat biti dug.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojska oslobodila oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije u septembru, uglavnom sjeveroistočno od Harkova. Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi informaciju o tome koliko je teritorije povratila Ukrajina.

Američki predsjednik, u odgovoru na pitanje da li se dešava prekretnica u ratu u Ukrajini, ocjenjuje da je teško reći.

"Jasno je da su Ukrajinci ostvarili značajan napredak. Ali, mislim da će se rat odužiti", rekao je Biden.

Bijela kuća, koja je do sada Ukrajini donirala milijarde dolara u oružju i pomoći, najavila je još jedan paket pomoći u narednim danima.

Otkako je Moskva napustila svoj glavni bastion, što se ujedno smatra i najvećim porazom Rusije u dosadašnjem ratu, ukrajinske snage su vratile pod kontrolu desetine gradova i sela.

Zamjenica ministra odbrane Hana Majlar rekla je da je od ruske okupacije oslobođeno oko 150.000 ljudi.

"Cilj je da se oslobodi Harkovska oblast i šire, sve teritorije koje je okupirala Ruska Federacija".

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov rekao je da nadležni sada pokušavaju da sakupe dokaze o ruskim ratnim zločinima tokom okupacije, i da pronađu tijela žrtava.

Rusija negira da je počinila ratne zločine.

Rusija i dalje kontroliše oko petinu Ukrajine na jugu i istoku, ali ukrajinska vojska je i u tim oblastima krenula u kontranapad.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksi Arestovič najavio je mogućnost da vojska krene i u Lugansk, dio Donbasa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG