Linkovi

Zelenski i godinu dana nakon rata prkosi Putinu, uprkos izgledima


Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy prisustvuje online sastanku s ministrima sporta 35 zemalja kako bi razgovarali o zabrani učešća ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. usred ruskog napada na Ukrajinu u Kijevu, Ukrajina, 10. februara 2023. godine.
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy prisustvuje online sastanku s ministrima sporta 35 zemalja kako bi razgovarali o zabrani učešća ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. usred ruskog napada na Ukrajinu u Kijevu, Ukrajina, 10. februara 2023. godine.

Uspješno je lobirao na Zapadu za oružje, ukidajući tabu za tabuom u tom procesu -- u početku je Zapad slao smrtonosnu pomoć bilo koje vrste, a nedavno i zapadne isporuke borbenih tenkova koji bi mogli pomoći Ukrajini da pokrene kontraofanzivu.

Koliko dugo može da izdrži?

Iz noći u noć, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski daje uzbudljiva video obraćanja, okupljajući svoje trupe u njihovoj borbi protiv ruskih osvajača i pokušavajući da zadrži pažnju svijeta usredotočenu na nevolje njegove nacije.

Zelenskiy, koji sada ima 45 godina i na vlasti od 2019. godine, ne pokazuje znake popuštanja.

Ni ruski predsjednik Vladimir Putin, također, koji je započeo svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini 24. februara 2022. i čini se da se priprema za dugi rat.

Kada su se ruske trupe prelile preko granice, malo ko je predvidio transformaciju Zelenskog, bivšeg TV komičara čiji je rejting opadao kako je bijes javnosti rastao zbog široko rasprostranjene korupcije, ekonomske slabosti i lošeg upravljanja.

Dok je Rusija gomilala snage na svojim granicama, on je kritikovao strane ambasade i kompanije zbog napuštanja Ukrajine, govoreći da štete ekonomiji i - barem u javnosti - izgledalo je da umanjuje prijetnju od velike invazije.

Sada je lice poznato širom svijeta, simbol ukrajinskog otpora. U Ukrajini se njegova popularnost skoro utrostručila i neobično je stabilna.

Lagan i opušten pri susretu s pridošlicama u svom snažno utvrđenom štabu, odjeven vojnički, bilo da se susreće s kraljevskom obitelji ili u posjeti vojnicima blizu linije fronta, Zelenskiy projektuje sliku postojanosti.

Ima još velikih prekretnica koje treba da otkloni. On tek treba da osigura zalihe sofisticiranih zapadnih borbenih aviona za koje kaže da su potrebni za potiskivanje ruskih trupa ili obećanja o brzom članstvu u Evropskoj uniji. Pridruživanje NATO vojnom savezu i dalje izgleda nedostižno.

Ali, iako ponekad natečenog lica, sa boricama ispod očiju, nema naznaka da mu ponestaje para, a prošlog mjeseca je pokrenuo promjenu vlade kako bi ugušio negodovanje javnosti zbog korupcionaškog skandala.

"Zelenski je iznenadio mnoge ljude... Potcijenili su njegove liderske kvalitete", rekao je Volodimir Fesenko, analitičar sa sjedištem u Kijevu koji je rekao da je Putin pogrešno procijenio Zelenskog.

"(Putin) je pripremio specijalnu operaciju, a ne potpuni rat... jer je mislio da su Zelenski i ukrajinska vojska slabi i da neće moći da pruže dug otpor. Ovo se pokazalo greškom."

'YA TUT'

Dok je sudbina Ukrajine visila o koncu na početku ruske invazije, Zelenski se snimio mobilnim telefonom kako bi izjavio da će se on i njegova zemlja boriti i dalje.

"Ya tut", rekao je, što znači: "Ja sam ovdje."

Bio je to početak napada na društvenim mrežama koji je održavao tokom cijelog rata, prenoseći jednostavnu poruku: "Pobijedit ćemo".

Novinari Reutersa vidjeli su kako ukrajinski vojnici plaču u zemunici u blizini ratnog fronta dok je on održao uzbudljivo novogodišnje obraćanje.

"Ovo je godina kada je Ukrajina promijenila svijet. I svijet je otkrio Ukrajinu. Rečeno nam je da se predamo. Izabrali smo kontranapad!" - rekao je Zelenski.

Nasuprot tome, Putin se često čini mračnim i izolovanim, iz Kremlja prijeti Zapadu ili Ukrajini i rijetko se viđa u javnosti osim na koreografskim događajima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom savjeta bezbjednosti o afganistanskim pitanjima u Kremlju u Moskvi, 8. februara 2023. godine.
Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom savjeta bezbjednosti o afganistanskim pitanjima u Kremlju u Moskvi, 8. februara 2023. godine.

Stalan broj stranih lidera, dostojanstvenika i poznatih ličnosti krenuo je na dugo putovanje vozom do Kijeva da se sastane sa Zelenskim u predsjedničkom štabu s pogledom na Kijev. Slile su se milijarde dolara strane pomoći.

Pomoćnici opisuju prepun raspored koji je od dana invazije uključivao 377 telefonskih razgovora sa drugim liderima i šefovima međunarodnih organizacija, 41 obraćanje parlamentima i stranoj javnosti, te 152 sastanka i niz drugih adresa.

'SADA NIJE VRIJEME'

Ukrajinac koji govori ruski iz jevrejske porodice u gradu za proizvodnju čelika Krivi Rih, Zelenski je započeo svoju karijeru kao glumac.

Istaknuto je stekao igrajući glavnu ulogu u televizijskoj seriji "Sluga naroda", koja je pogodila Ukrajince zasićene korupcijom.

U njemu glumi poštenog školskog učitelja koji je stekao slavu nakon što se šuškanje u učionici o korupciji proširilo internetom i postao predsjednik, nadmudrujući pokvarene zakonodavce i poslovne ljude.

Zatim je 2019. život imitirao umjetnost. Zelenskiy je izabran za predsjednika nakon što je obećao da će se boriti protiv korupcije tokom kampanje koja se oslanjala na neobične objave na društvenim mrežama u nagovještaju njegovog moćnog pristupa internetu tokom rata.

U video snimku snimljenom ubrzo nakon ruske invazije, citirao je obavještajne podatke koji kažu da ga je Moskva proglasila metom broj jedan i da je njegova porodica - njegova supruga Olena Zelenska i njihovo dvoje djece - meta broj dva.

Anton Grušecki, zamenik direktora Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, dao je poverenje javnosti u Zelenskog od 70 do 80 odsto.

„Stabilnost ovog nivoa poverenja je bez presedana u ukrajinskoj istoriji“, rekao je on.

Zelenski se obraća Evropskom parlamentu u Briselu
Zelenski se obraća Evropskom parlamentu u Briselu

Njegovi glavni rivali su uglavnom zamrznuti u donošenju odluka, a neke strane diplomate privatno kažu da im nije lako zbog koncentracije moći u rukama njegovog tima.

Političko primirje je održano i Zelenski je uspio pokrenuti kampanju za uklanjanje zvaničnika osumnjičenih za korupciju, uključujući neke bliske njegovoj vlastitoj bazi moći.

Bivši predsjednik Petro Porošenko, koga je Zelenski pobijedio na izborima 2019. godine, rekao je da bi davanje ocjene Zelenskog ratnog učinka bilo neprikladno tokom sukoba.

"Od 24. februara 2022. nisam lider opozicije, jer su i Zelenski i Porošenko vojnici. I svi Ukrajinci treba da se ujedine ne oko ličnosti, već oko Ukrajine", rekao je Porošenko za Reuters.

„Narod će dati bilo kakvu ocjenu o radu Zelenskog i Porošenka nakon naše pobjede.

Za sada se čini da ima podršku naroda.

"Ostao je ovdje, nije paničario", rekao je Anton Fedorenko, komandant jedinice kodnog imena Mazda koji služi u istočnoj Ukrajini.

"Odmah je pokrenuo niz akcija i djela. Skrenuo je pažnju javnosti na Ukrajinu, što je također veoma važno. On je ovaj problem iznio u svijet."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG