Linkovi

Američka dvostranačka delegacija podržava slanje borbenih aviona u Ukrajinu


Borbeni avioni F-16 američkog ratnog zrakoplovstva učestvuju u zračnim vježbama između SAD-a i Južne Koreje, u zračnoj bazi Osan u Pyeongtaeku u Južnoj Koreji. Dvostranačka grupa američkih zakonodavaca vrši pritisak na predsjednika Joea Bidena da pošalje avione F-16 u Ukrajinu.
Borbeni avioni F-16 američkog ratnog zrakoplovstva učestvuju u zračnim vježbama između SAD-a i Južne Koreje, u zračnoj bazi Osan u Pyeongtaeku u Južnoj Koreji. Dvostranačka grupa američkih zakonodavaca vrši pritisak na predsjednika Joea Bidena da pošalje avione F-16 u Ukrajinu.

Delegacija od oko 50 američkih zakonodavaca učestvovala je na otvaranju trodnevne godišnje Minhenske sigurnosne konferencije kako bi se potvrdila dvostranačka podrška američkoj pomoći Ukrajini.

Četiri delegacije demokratskih i republikanskih lidera i članova Senata i Predstavničkog doma pridružile su se stotinama političara, vojnih oficira i diplomata iz cijelog svijeta na događaju.

Tamošnja američka delegacija jedna je od najvećih od osnivanja konferencije 1963. godine, rekli su američki zvaničnici. Ruska invazija na Ukrajinu ojačala je NATO savez i Evropsku uniju, a ujedinila je i članove američkog Kongresa.

"Ovdje smo da pošaljemo jasnu poruku ovoj konferenciji i svima širom svijeta: SAD stoje na dvostranačkoj osnovi u potpunosti iza napora da se pomogne Ukrajini", rekao je za Reuters Mitch McConnell, vođa republikanske manjine u Senatu pod kontrolom demokrata, nakon sastanka sa konzervativnim nemačkim političarima.

Dvostranačka grupa zakonodavaca vrši pritisak na predsjednika Joea Bidena direktno da pošalje ratne avione F-16 u Ukrajinu. Pet članova Predstavničkog doma tvrdilo je u pismu koje je u četvrtak poslato Bidenu i koje je Politico dobio da bi moderni avioni koje je Kijev tražio, ali administracija do sada nije pristala, "mogli biti odlučujući za kontrolu ukrajinskog vazdušnog prostora ove godine".

„Obezbjeđivanje takvih aviona je neophodno kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti svoj vazdušni prostor, posebno u svjetlu obnovljenih ruskih ofanziva i s obzirom na očekivano povećanje borbenih operacija velikih razmjera“, napisali su zakonodavci.

Pismo je sastavio demokrata iz Mejna Jared Golden. Potpisali su se i demokrate Jason Crow iz Kolorada i Chrissy Houlahan iz Pennsylvanije, te republikanci Tony Gonzales iz Teksasa i Mike Gallagher iz Wisconsina.

Zakonodavci tvrde da bi ili F-16 proizveden od Lockheed Martina ili nešto slično ukrajinskim snagama dalo veću sposobnost od kopnene artiljerije koju pružaju SAD i druge nacije.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Jurij Ignat rekao je Miroslavi Gongadze iz Glasa Amerike da su "moderni višenamjenski borbeni avioni hitno potrebni da bi se dobile prednosti u vazdušnoj i kopnenoj vatrenoj podršci ukrajinskih trupa".

“S obzirom na to da je F-16 jedan od najčešćih višenamjenskih aviona na svijetu, koji može gađati i kopnene i zračne ciljeve širokim spektrom naoružanja, ovaj avion je najvjerovatniji kandidat za progresivno prenaoružavanje zračnih snaga Ukrajina ovom tipu borca", rekao je on.

Ignat je dodao da će ovi avioni postati dio ukrajinske protivvazdušne odbrane, jer su sposobni da efikasno unište neprijateljske krstareće rakete i iranske dronove.

„Imamo desetine pilota sa odgovarajućim nivoom obuke i znanjem engleskog jezika“, istakao je on.

Gotovo godinu dana nakon invazije, trupe predsjednika Vladimira Putina intenziviraju napade na istoku. Ukrajinska vlada pozvala je sve preostale stanovnike grada da odu, jer se očekuje nastavak teških borbi.

Ruske trupe mjesecima pokušavaju zauzeti Bakhmut, a grad, koji je nekada imao 70.000 stanovnika, praktično je pod stalnim granatiranjem.

"Ako ste racionalni građani koji poštuju zakon i patriotski nastrojeni, trebali biste odmah napustiti grad", rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Ona je u petak putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram uputila apel za, kako se vjeruje, oko 6.000 ljudi još uvijek u gradu, koji se nalazi u regiji Donjeck.

Vereščuk je rekla da će oni koji ostanu ugroziti sebe i svoje porodice, ali i ometati rad onih koji pokušavaju da im pomognu, poput snaga odbrane i bezbjednosti ili dobrovoljaca.

Govoreći na otvaranju trodnevne Minhenske sigurnosne konferencije putem video veze, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini u pripremi očekivane proljetne ruske ofanzive.

Njemački kancelar Olaf Scholz, čija se vlastita vlada suočila s kritikama zbog sporih isporuka oružja Ukrajini, također je podstakao saveznike NATO-a da ubrzaju isporuke tenkova u Kijev nakon što se Njemačka obavezala da će isporučiti svoja vozila Leopard 2.

A Pentagon je objavio da prva grupa ukrajinskih vojnika koju obučavaju Sjedinjene Države u Njemačkoj završava svoj program, otvarajući put drugom kontingentu da započne svoje instrukcije.

Ministar odbrane Lloyd Austin posjetio je u petak prostrani, brdoviti teren za obuku u Grafenwoehr-u u Njemačkoj.

„Sekretar Austin je bio impresioniran osjećajem hitnosti i napretkom koji je do danas postignut u brzom i efikasnom sprovođenju programa obuke i visokom motivacijom američkih trenera i ukrajinskih vojnika koji učestvuju", rekao je portparol Pentagona brigadni general Pat Ryder.

Odlazeća grupa Ukrajinaca broji oko 635 osoba, dok je druga grupa oko 710, rekao je on.

Tokom posjete isprekidanoj vatrom iz pušaka M-16, Ostin je upoznat sa različitim programima obuke, susreo se sa američkim i ukrajinskim trupama, te je promatrao obuku o borbenim vozilima M2 Bradley, artiljeriji M109 Paladin i borbenim medicinskim vještinama.

Mjesto za obuku u Grafenwoehr-u koristi američka vojska za obuku od kraja Drugog svjetskog rata.

Ratni danak ruskim snagama je značajan, navelo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka o Ukrajini, tvrdeći da su rusko Ministarstvo odbrane i njegov privatni izvođač vjerovatno pretrpjeli 175.000 do 200.000 gubitaka od početka invazije, sa oko 40.000 do 60.000 ubijenih, što predstavlja "visok omjer poginulog osoblja".

Osim toga, u ažuriranju se navodi da su regruti zatvorenika Wagner grupe "vjerovatno iskusili stopu žrtava do 50%."

Prema Defense Weekly-u, bivši ruski oligarh Mihail Hodorkovski, Putinov protivnik, rekao je da će se rat vjerovatno nastaviti sve dok je Putin na vlasti.

Rat u Ukrajini izazvao je duboke podjele unutar Rusije, rekao je, a "aktivna podrška" ratu je niska.

Hodorkovsky, sada sa sjedištem u Londonu, nadgledao je kompaniju Yukos Oil. Proveo je nekoliko godina u zarobljeničkom logoru nakon što je u Rusiji osuđen za pronevjeru.

Šefica Biroa Glasa Amerike za istočnu Evropu Myrolslava Gongadze u Kijevu i dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu sigurnost Jeff Seldin iz Washingtona doprinijeli su ovom izvještaju.

Neke informacije stigle su iz AP-a, AFP-a i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG