Linkovi

Skupština KS ukinula mjesečne paušale od 580 KM


Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo

Profesionalni zastupnici u Kantonu Sarajevo neće ubuduće primati mjesečni iznos od 580 KM. Za to su glasali zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nakon dvosatne rasprave. Nisu prihvaćeni zahtjevi iz SDA da se i ministrima smanji plata za nešto više od 300 KM.

Procjene govore da bi se ukidanjem paušala u četverogodišnjem mandatu uštedilo oko milion maraka, rekla je ministrica pravde i uprave Vlade Kantona Sarajevo Lejla Brčić.

Kao razlog ukidanja ove povlastice ministrica je obrazložila da profesionalni zastupnici za jedan posao ne trebaju imati mjesečna primanja po dva osnova, platu i paušal.

Kako se moglo čuti u skupštinskoj sali, plata profesionalnog zastupnika bez paušala iznosi 2.457 KM, a ministarska 2.835 KM.

Zakonski prijedlog da se ukine paušal naišao je na polemike u među poslanicima, a na raspravi se moglo čuti i o uvećanju ministarskih plata.

Zastupnik Fahrudin Pecikoza je prijedlog o ukidanju paušala ocijenio populističkim koji neće donijeti dobrobit, već sa ciljem da se dopadne narodu.

Fahrudin Pecikoza
Fahrudin Pecikoza

„Ja bih samo pitao ministricu da li ovo smatra normalno da jedan čestit i pošten čovjek, koji je došao da radi čestito i pošteno, glasa da sam sebi ukine dio prihoda. (...) Meni je prosto neprirodno da ministrica i Vlada dovodi parlament u situaciju da sami sebe kažnjavamo”, kaže Pecikoza.

Pecikoza kaže da on ne koristi paušal koji dobije, već njime pomaže druge ljude.

„U ljudskoj prirodi nije uopće da čovjek sam sebi smanjuje plaću. (...) Ne mogu da vjerujem da će neko glasati da hoće sebi da smanji primanja. Ovo će biti jedno licmjerno glasanje”, kaže Pecikoza, koji tvrdi da je u prošlom mandatu odbio da prima 1.800 maraka.

Aljoša Čampara i Klub SDA se ne protivi ukidanju paušala, ali postavlja uslove Vladi da i sebi smanje plate.

„Prije svega mislim da nije možda u nekom demokratskom duhu bilo da

Aljoša Čampara
Aljoša Čampara

Vlada predlaže zastupnicima ukidanje paušala kroz zakon koji je ona pripremila, jer je Skupština Kantona Sarajevo birana od građana Kantona Sarajevo, a mi smo onda izabrali Vladu Kantona Sarajevo”, obrazlaže Čampara.

Kaže da bi korektno i moralno bilo „da se i vama gospodo iz Vlade smanji plaća”.

Predlaže ministrima u Vladi da smanje sebi platu za iznos jedne osnovice, a to je, kako kaže, za oko 315 KM.

Poslanik ispred SDP-a Damir Nikšić kaže da je paušal za profesionalne zastupnike nemoralan.

Od nekih poslanika se moglo čuti kako paušalima pomažu druge ljude.

Elmedin Konaković
Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kaže da se ne može nikako složiti da ministri i zastupnici imaju istu platu, a što predlažu zastupnici iz SDA.

Konaković, koji dolazi iz stranke Narod i pravda, obrazlaže da je ministarski posao odgovorniji od zastupničkog. Konaković tvrdi da je bivša Vlada, nakon što je on napustio premijersku funkciju, povećala plate ministrima.

Mahir Dević
Mahir Dević

​Poslanik Mahir Dević (SDA) predlaže ukidanje paušala uz uslov da i ministrima plata bude manja za 315 KM, ali i da oni zastupnici koji odu u Dom naroda ne koriste paušal koji ih tamo sljeduje.

„Ja bi volio da se svima smanji sve. Ali morate priznati da je i taj prijedlog populistički”, odgovorio je Damir Nikšić Deviću.

Dević to ne smatra populističkim već vrlo socijalno osjetljivim i ozbiljnom porukom prema građanima Kantona Sarajevo.

„Otkud tolika socijalna osjetljivost sada. A kako to da je niste imali prije”, odgovorio mu je Nikšić.

Premijer Edin Forto u obraćanju navodi da je presretan današnjom

Edin Forto
Edin Forto

raspravom, ali da nije siguran da će se sve i usvojiti.

„Upravo ovo što su iz kluba opozicije tražili”, rekao je Forto.

Poslanik Dević je zatražio pauzu kako bi pripremili svoje zaključke na izjašnjenje.

„Premijer je rekao, ako sam ga razumio, da neće da se smanje te plate (ministrima) i to je to”, rekao je on.

Premijer Forto (Naša stranka) se osvrnuo na svoj nedavni potez kada je tražio paušal u Domu naroda Parlamenta FBiH, a u kojem je zvanično još uvijek delegat.

„Ja mogu samo reći da sam pogriješio. Mogu reći da se izvinjavam. Uradio sam nešto je zakonito, ali neopravdano”, rekao je Forto.

Zastupnici inače paušale primaju i na drugim nivoima vlasti, pa je zabilježena praksa da su zastupnici koji se iz kantona imenuju u Parlament FBiH primali dupli paušal, a koji u Parlamentu FBiH iznosi 630 KM.

XS
SM
MD
LG