Linkovi

Četiri godine rada Parlamenta FBiH: Veća primanja, protesti, koruptivni procesi...


Poslanici i delegati za četiri godine na sjednicama proveli 77 osmosatnih radnih dana.
Poslanici i delegati za četiri godine na sjednicama proveli 77 osmosatnih radnih dana.

Federalni parlamentarci danas vjerovatno posljednji put zasjedaju u ovom četverogodišnjem mandatu. Za to vrijeme povećana su im primanja, sjednice su pratili protesti, a pojedinci su suočeni su koruptivnim sudskim procesima.

U zimu 2017. godine delegatima su uvećana primanja za 200 maraka. Umjesto dotadašnjih 600 maraka, na ime odvojenog života danas im se isplaćuje 800 maraka, što je samo jedan dio njihovih primanja. Tako su se izjednačili sa kolegama iz Predstavničkog doma.

Najmanje četiri miliona maraka na godišnjem nivou se potroši na plate i naknade plata 152 delegata i poslanika. Pored plate koja se prema podacima Centara civilnih inicijativakreće između 2.500 i 3.500 maraka, parlamentarcima se novac isplaćuje i kroz naknade za topli obrok, odvojeni život, naknade za mještaj, troškove prevoza...

Pregled isplaćenih naknada u Parlamentu FBiH za 2017.
Pregled isplaćenih naknada u Parlamentu FBiH za 2017.

Revizorski izvještaji pokazuju kako funkcioneri na lagan način dolaze do novca. „Komisiji za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona za dva člana iz Doma naroda isplaćeno je ukupno 7.700 KM za održanu jednu sjednicu”, jedan je od mnogbrojnih primjera koji su revizori naveli.

Delegati i poslanici su pronalazili načine da zloupotrebljavaju privilegije koje donosi parlamentarni život. O tome svjedoče i istraživanja novinara Centra za istraživačkog novinarstvo.

Za vrijeme četverogodišnjeg mandata pojedinci su došli su središte pravosudnih procesa zbog koruptivnog ponašanja, kako se tvrdi u optužnicama.

Neki od njih su Amir Zukić i Mirsad Kukić, zastupnici u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i donedavni visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužuje ih za nezakonita zapošljavanja. Kukić je naknadno osnovao stranku Pokret demokratske akcije.

Ovog ljeta, općinski tuzlanski sud potvrdio je optužnicu i protiv dopredsjedavajuće u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Vesne Švancer za zloupotrebu položaja i prevaru. Potom je isključena iz stranke Savez za bolju budućnost.

Četverogodišnji rad Parlamenta Federacije BiH analizirala je nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa. Tokom cijelog mandata bilo je prisutno nepovjerenje između koaliconih partnera, jedan je od zaključaka.

„Samo su se u četiri godine mijenjali interesi i akteri koji su kraće ili duže vrijeme uzrokovali zastoje u radu Parlamenta FBiH”, navodi se.

Oba doma su održala 104 sjednice. Proveli su ukupno 77 osmosatnih radnih dana. Uspjeli su usvojiti 94 zakona.

Pojedine sjednice obilježene su protestima. A posljednje boračko okupljanje je preraslo u sukob sa policijom na sarajevskim ulicama.

Obračun policije i bivših boraca u Sarajevu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Kraj mandata federalni parlamentarci završavaju bez usvojenih zakonskih izmjena kojom kojom je predviđeno ukidanje privilegije „bijeli hljeb”, odnosno primanje plate o godinu dana nakon isteka mandata.

XS
SM
MD
LG