Linkovi

ZENICA: Poslanici bez prava na 'bijeli hljeb' i znatno većih mjesečnih primanja


Bijeli hljeb ilustracija (Foto: CIN)
Bijeli hljeb ilustracija (Foto: CIN)

Političari koji djeluju u Zeničko-dobojskom kantonu odlučili su se na potez neobičan na političkoj sceni u zemlji, uskrativši sebi veća primanja i druge privilegije.

Izabrani i imenovani dužnosnici u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDD), ipak, neće dobiti pojedine privilegije koje su bile predložene u novom Zakonom o platama i naknada o organima vlasti ZDK.

Privilegije kao što su pravo na 12 punih plata nakon isteka prestanka obavljanja funkcije ('bijeli hljeb'), naknada za odvojeni život i profesionalizacija poslanika u Skupštini ZDK u konačnici nisu uvrštene Zakonu o platama i naknadama koji je usvojen posljednjeg dana januara.

One su se nalazile u prijedlogu Zakona sa namjerom da se novčana primanja političara u ZDK ukslade sa političarima na nivou Federacije BiH.

Ove privilegije imaju brojni funkcioneri širom BiH. U Centru civilnih inicijativa kažu da poslanici u Skupštini ZDK, ipak, ostaju jedina institucija u zemlji u kojoj poslanik nije profesionalno angažovan, odnosno ne prima platu, izuzev da to pravo može ostvarivati jedino predsjedavajući Skupštine.

Poslanicima se isplaćuje mjesečni paušal. Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa, organizacije koja bila aktivno uključenja u ovaj proces, kaže za Glas Amerike da se po novom Zakonu novčana primanja poslanika u Skupštini ZDK se kreću u rasponu od 700 do 1.100 maraka.

U slučaju da je usvojen prijedlog Zakona način da imaju status profesionalnog poslanika, primanja bi bilo znatno veća, dodao je on.

Ivica Ćavar, Centri civilnih inicijativa
Ivica Ćavar, Centri civilnih inicijativa

Na prijedlog Zakona je uvršteno više amandmana, a u jednom u kojem se obrazlaže ukidanje 'bijelog hljeba' navodi se da ekonomska i socijalna situacija u zemlji ne dozvoljava da se na neprikladan način spašavaju izabrani i imenovani dužnosnici, jer za njih ne treba previše brinuti.

„Lakše i brže će snaći nego mnoštvo onih kojima nisu obezbjedili pretpostavke za prvo zaposlenje”, obrazlaže se u amandmanu.

U drugom amandmanu se obrazlažu razlozi zbog kojih poslanici u Skupštini ZDK ne bi trebali imati pravo na platu kao profesionalni poslanici.

„U vrijeme kada niz godina povlačimo ogromne kredite za smanjenje budžetkog deficita nije normalno da uvodimo u radni odnos poslanike u Skupštini kantona ZDK i na taj način uvodimo novi trošak od oko 1,5 miliona maraka”, navedeno je.

Ivica Ćavar kaže da će novim Zakonom plate biti povećane državnim službenicima i namještenicima. Zavisno od pozicije, pojedini će imati oko 100 maraka veću platu.

Paralelno sa ovim uvećanjem, rukovodiocima državnih službi bit će umanjene plate, nekima i do 1.000 maraka. Međutim, oni su se žalili pa će Vlada ZDK u narednom periodu naći neko kompromisno rješenje, kaže Ćavar.

On dodaje da je od jedne poslanice iz Skupštine ZDK upućen jedan vid inicijative da i drugi kantoni slijede Zakon o platama i naknadama u organima vlasti ZDK.

Zakon će se primjenjivati od 1. marta 2018. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG