Linkovi

Trump potvrdio da je naredio da se zamrzne pomoć Ukrajini


Predsjednik SAD Donald Trump i prva dama Melana Trump u sedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku (Foto: AP/Craig Ruttle)
Predsjednik SAD Donald Trump i prva dama Melana Trump u sedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku (Foto: AP/Craig Ruttle)

Predsjednik SAD Donald Trump potvrdio je u utorak da je svom osoblju rekao da zamrzne pomoć Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona dolara, nekoliko dana prije telefonskog razgovora sa ukrajinskim predjsednikom. Taj razgovor je sada u centru spora Kongresa i Bijele kuće, koji se odnosi na pritužbu jednog uzbunjivača iz obavještajne zajednice. 

U razgovoru sa novinarima u Ujedinjenim nacijama, Trump je izjavio da je naredio da se pomoć Ukrajini zamrzne, u želji da primora evropske zemlje da same pruže veću pomoć toj državi.

"Što se tiče zamrzavanja sredstava, ta sredstva su bila plaćena, ali ja sam se uvijek žalio i uskratio bih pomoć i nastaviću da je uskraćujem do momenta dok Evropa i druge zemlje ne budu davale pomoć Ukrajini”, rekao je Trump.

Prema izvještajima koje su u ponedeljak objavili AP, Washington Post i New York Times, citirani su visoki zvaničnici administracije, koji su naveli da je Trump zamrznuo ta sredstva, a da je naređenje prenijeto State Departmentu i Pentagonu sa objašnjenjem da predsjednik razmatra da li taj novac zaista treba da se potroši.

Prema izvještajima, Trump je želio da se povede istraga bivšeg potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina Huantera, koji je godinama bio u upravnom odboru jedne ukrajinske gasne kompanije.

Trump tvrdi da nije uradio ništa loše tokom tog poziva.

“Čak je i ukrajinska vlada objavila saopštenje da je to bio savršen razgovor, nije bilo nikakvog pritiska na njih. Ali bilo je pritiska koji se odnosi na Joe Bidena. To što je Joe Biden uradio za svog sina - to bi trebalo da istraže”, izjavio je Trump u utorak.

Lideri tri odbora Predstavničkog doma, koji kontrolišu demokrate, zahtijevali su da državni sekretar Mike Pompeo preda sva dokumenta koja se odnose na telefonski razgovor predsjednika Trumpa sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Kongres traži dokumenta o razgovoru od Pompea

Demokratski predsjednici Odobra za spoljnopolitičke odnose, obavještajna pitanja i nadzor vlade - Elliot Engel, Adam Schiff i Elijah Cummings​ - odredili su četvrtak kao rok, isti dan kada odbor za obavještajna pitanja treba da čuje svedočenje vršioca dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi Josepha Maguirea ​o žalbi uzbunjivača. Oni su u svom pismu rekli da je State Department t priznao da je visoki saradnik državnog sekretara Mikea Pompea direktno pomogao da se organizuju sastanci Trumpovog advokata Rudyja Giulianija sa ukrajinskim zvaničnicima, nekoliko dana poslije razgovora.

Demokratski senator Chris Murphy, koji je član senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose, rekao je novinarima da se prije nekoliko nedjelja sastao sa Zelenskim i da je ukrajinska administracija bila zabrinuta da je zamrzavanje američke pomoći njihovoj zemlji “posljedica njihove nespremnosti, u to vreme, da istraže Joea i Huntera Bidena.”

"Oni nisu bili spremni da sprovedu tu istragu, jer ona nije imala osnova”, rekao je Murphy.

Grupa demokratskih članova Predstavničkog doma u autorskom članku za Washington Post navela je da, ukoliko se tvrdnje o Trumpovim postupcima pokažu osnovanim, vjeruju da to predstavlja osnovu za pokretanje procesa opoziva.

"Predsjednik SAD je možda iskoristio svoj položaj da vrši pritisak na stranu zemlju da istražuje njegovog političkog protivnika, a koristio je novac američkih poreskih obveznika kao sredstvo za pritisak”, napisali su.

"Želeo je da za svoju ličnu dobit iskoristi dolare koje Kongres izdavaja za nacionalni bezbednost, da bi se stvorila stabilnost u svetu, pomoglo iskorenjivanju korupcije i zaštitio naš nacionalni interes”.

Kao potpredsjednik Baracka Obame, Joe Biden je 2016. otputovao u Ukrajinu i zaprijetio da će uskratiti milijarde dolara američkih garancija za kredite ako vlada ne bude suzbijala korupciju.

Biden je takođe zahtijevao da državni tužilac Ukrajine Viktor Šokin - bude otpušten. Šokin je prethodno istraživao kompaniju u čijem je odboru bio Hunter Biden, ali istraga nije više bila aktivna godinu dana prije posjete Joe Bidena.

Hunter Biden je izjavio da nije bio predmet istrage i nikakvi dokazi protiv Bidena nisu izašli na površinu.

Međutim, kako prenosi BBC, kritičari vjeruju da Bidenove porodične veze sa Ukrajinom u najmanjoj meri stvaraju percepciju mogućeg konflikta interesa. S druge strane, takve tvrdnje demantuje činjenica da Biden nije bio jedini javni zvaničnik - u SAD, zemljama Evropske unije i samoj Ukrajini - koji je pozivao na ostavku tužioca Šokina.

Kako je nedavno pisao New York Times, ukrajinski tužilac nije "agresivno tražio" istragu protiv kompanije Burisima ali je optužen da je koristio prijetnju podizanja optužnice da bi dobio mito od lidera te kompanije. Pored toga, Jurij Lucenko, koji je zamijenio Šokina, nastavio je da istražuje firmu Burisima deset mjeseci prije nego što je okončao sve pravne postupke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG