Linkovi

Zapadne zemlje obećale Ukrajini vojnu pomoć od 1,5 milijardi dolara


Ukrajinski pripadnik izviđačkog tima "Fireflies" upravlja dronom na prvoj liniji fronta u oblasti Mikolaiv, Ukrajina, 8. august 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Ukrajinski pripadnik izviđačkog tima "Fireflies" upravlja dronom na prvoj liniji fronta u oblasti Mikolaiv, Ukrajina, 8. august 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Zapadne zemlje izdvojile su u četvrtak više od 1,5 milijardi eura u gotovini, opremi i obuci za jačanje ukrajinskih vojnih sposobnosti u ratu protiv Rusije, rekao je danski ministar odbrane Morten Bodskov, izvještava Reuters.

Novac, koji je obećala skupina od 26 zemalja na konferenciji u Kopenhagenu, koristit će se za opskrbu postojećim oružjem, projektilima i streljivom, povećanje proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku ukrajinskih vojnika i razminiranje ratom razorenih područja u Ukrajini.

"Nastavit ćemo pomagati Ukrajini u njenim vojnim potrebama", rekao je Bodskov novinarima na kraju konferencije koja je okupila evropske ministre odbrane kako bi razgovarali o dugoročnoj podršci odbrani zemlje od ruske invazije.

Ministri odbrane Poljske, Slovačke i Češke Republike izrazili su spremnost za proširenje proizvodnje topničkih sistema, streljiva i druge vojne opreme u Ukrajini, rekao je Bodskov.

Velika Britanija, koja je već donirala napredne sisteme naoružanja Ukrajini i omogućila vojnu obuku za hiljade svojih vojnika hiljadama, obećala je dodatnih 300 miliona eura, uključujući višecijevne raketne sisteme i precizno vođene projektile M31A1 koji mogu pogoditi ciljeve do 80 kilometara udaljenosti.

"Predsjednik Putin bi se kladio da do avgusta… svima bi nam dosadio sukob i međunarodna zajednica bi otišla u drugačijim smjerovima. Pa, današnji dan je dokaz za suprotno", rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Odluka dolazi nakon što je vlada u Kijevu ponovo pozvala Zapad da pošalje više oružja, uključujući dalekometnu artiljeriju.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca saopštila da je primila još jednu isporuku teškog naoružanja visoke preciznosti iz Njemačke i Sjedinjenih Država.

Moskva, koja je optužila Zapad za odugovlačenje sukoba dajući Ukrajini više oružja, kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini čiji je cilj zaštititi sigurnost Rusije od širenja NATO-a.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG