Linkovi

SAD izdvajaju 89 miliona dolara za pomoć Ukrajini u čišćenju ruskih mina


Znak sa natpisom "Mine" postavljen na putu na kojem su pronađene neeksplodirane naprave nakon granatiranja ruskih snaga u Maksimiljanovki, Ukrajina, 10. maja 2022. godine.
Znak sa natpisom "Mine" postavljen na putu na kojem su pronađene neeksplodirane naprave nakon granatiranja ruskih snaga u Maksimiljanovki, Ukrajina, 10. maja 2022. godine.

Sjedinjene Države kažu da će obezbijediti 89 miliona dolara za pomoć u uklanjanju nagaznih mina, improvizovanih eksplozivnih naprava i neeksplodiranih ubojnih sredstava koje su postavile ruske snage u sklopu invazije na Ukrajinu.

Paket pomoći, koji je u utorak najavio State Department, pomoći će u financiranju, obuci i opremanju otprilike 100 timova za deminiranje u narednoj godini. Zvaničnici kažu da se radi o problemu koji „muči” najmanje 160.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije, uključujući 10 posto ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta.

„Ovo je izazov sa kojim će se Ukrajina suočavati decenijama”, rekao je zvaničnik novinarima u utorak, govoreći pod uslovom anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je postavio State Department.

Zvaničnik je uporedio rusku upotrebu mina i eksploziva sa programom koji koriste terorističke grupe, poput Islamske države, takođe poznate kao ISIS.

„Ova užasna upotreba improviziranih eksplozivnih naprava od strane ruskih snaga podsjeća na taktiku ISIS-a u Iraku i Siriji, gdje su teroristi ISIS-a nastojali nanijeti što je moguće više civilnih žrtava i natjerati ljude da se boje da se vrate kućama”, rekao je zvaničnik.

„Dok su se ruske snage povlačile iz sjeverne Ukrajine, postavljale improvizovane eksplozivne naprave u objektima za hranu, prtljažniku automobila, mašinama za pranje veša, vratima, bolničkim krevetima, pa čak i ispod tijela ubijenih u invaziji“, rekao je zvaničnik. „Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova navodi da su ruske snage namjerno sakrile eksploziv u igračke i svjetlucave predmete koji privlače pažnju djece.”

Novac neće ići direktno vladi Ukrajine, već će s vremenom biti isplaćen nevladinim organizacijama, izvođačima i drugim stručnjacima za deminiranje, koji će raditi zajedno s postojećim ukrajinskim timovima za deminiranje.

„Iako najavljujemo našu namjeru da pružimo ovu pomoć što je prije moguće, to će potrajati malo vremena jer se taj proces obuke ponavlja", rekao je zvaničnik State Departmenta.

Detalji o obuci, uključujući preciznu lokaciju, još se razrađuju, a američki zvaničnici su također u kontaktu sa saveznicima oko pružanja dodatne pomoći.

XS
SM
MD
LG