Linkovi

Satelitski snimci razaranja ruske zračne baze na Krimu


Satelitski snimak prikazuje uništenu vazdušnu bazu na Krimu, 10. avgusta 2022. (Planet Labs PBC/Handout preko Reutersa)
Satelitski snimak prikazuje uništenu vazdušnu bazu na Krimu, 10. avgusta 2022. (Planet Labs PBC/Handout preko Reutersa)

Ruska zračna baza na poluotoku Krimu, kojeg je Moskva nezakonito anektirala od Ukrajine 2014. godine, pretrpjela je velika oštećenja u eksplozijama 9. kolovoza, pokazuju satelitski snimci od 10. kolovoza.

Zračna baza ruske mornarice Saki u blizini sela Novofedorivka izgubila je najmanje devet vojnih zrakoplova, uključujući lovce SU-30SM i bombardere SU-24M, pokazuje Radio Slobodna Europa nakon analiza slika koje je objavio Planet Labs.

Uništeno je i nekoliko zgrada u bazi u kojima se možda nalazilo streljivo.

Rusija koristi zračnu bazu Saki, koja se nalazi na zapadnoj strani Krima, za redovite napade na ukrajinski teritorij otkako je pokrenula invaziju na zemlju 24. veljače.

Točan uzrok eksplozija od 9. kolovoza nije poznat.

Satelitski snimak Planet Labs PBC prikazuje zračnu bazu prije eksplozije u utorak, 9. avgusta 2022., na poluostrvu Krim. (Planet Labs PBC preko AP)
Satelitski snimak Planet Labs PBC prikazuje zračnu bazu prije eksplozije u utorak, 9. avgusta 2022., na poluostrvu Krim. (Planet Labs PBC preko AP)

Neidentificirani ukrajinski dužnosnici rekli su američkim medijima da su njihove oružane snage odgovorne za eksplozije, ali nisu iznijeli detalje.

Rusko Ministarstvo obrane opovrgnulo je da je baza napadnuta, okrivljujući eksplozije za "kršenje zahtjeva za sigurnost od požara".

Međutim, satelitske slike od 10. kolovoza pokazuju nekoliko velikih udubljenja na tlu slične veličine, što ukazuje da je mjesto bilo pod višestrukim udarima.

Vojni analitičari ocijenili su da uništenje predstavlja veliki udarac za Rusiju, a Ukrajini donosi psihološku pobjedu.

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama 9. kolovoza pokazuju nekoliko eksplozija u podnožju i oblake gustog, sivog dima koji se dižu u nebo.

Kuće, automobili i drugi objekti u blizini baze su oštećeni, a prozori razbijeni. Šef Krima, kojeg je imenovala Rusija ,rekao je 9. kolovoza da je u eksplozijama poginula jedna osoba, a 14 ih je ozlijeđeno. Sergej Aksjonov također je rekao da je najmanje 80 zgrada oštećeno.

Analitičari kažu da su zrakoplovi u bazi, koji su preživjeli eksploziju, vjerojatno oštećeni.

U bazi je 9. kolovoza, prema satelitskim snimkama, bilo čak 30 vojnih zrakoplova.

Vojni analitičar Robert Lee kazao je da Rusiji nedostaju hangari za njihove zrakoplove u Sakiju.

Mnogi bi zrakoplovi preživjeli eksploziju da je Rusija izgradila ojačana skloništa za zrakoplove, naveo je u tweetu.

Ako je Ukrajina odgovorna za eksplozije, to bi bio prvi veliki napad Kijeva na ruske snage na Krimu.

To bi također pokazalo da Ukrajina ima tehničke mogućnosti za napad s velike udaljenosti i sposobnost uhvatiti Rusiju nespremnu, rekao je Volodimir Dubovik, profesor međunarodnih odnosa na Nacionalnom sveučilištu Mečnikov u Odesi.

XS
SM
MD
LG