Linkovi

Pompeo i Tači razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije i podršci SAD


Hašim Tači i Mike Pompeo
Hašim Tači i Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se u Washingtonu sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsjednika.

U saopštenju se navodi da je jedna od tema razgovora dvojice državnika bilo dijalog između Kosova i Srbije.

"Konačni mirovni sporazuma između Kosova o Srbije značiće mir za čitavu Jugozapadnu Evropu, okretanje prema budućnosti, kao i razvoj i prosperitet", rekao je Tači tokom razgovora sa Pompeom.

Saopšteno je i da je kosovski predsjednik, kako je navedeno, izrazio duboku zahvalnost naroda i kosovskih institucija zbog konstantne podrške Sjedinjenih Američkih Država tokom posljednjih decenija.

"Podržali ste nas u najtežim i najboljim našim danima. Naša zahvalnost je doživotna", rekao je predsjednik Kosova.

Prema navodima saopštenja iz kabineta Hašima Tačija, kosovski predsjednik je Pompeu prenio da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki svoj korak sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Koračajući zajedno sa Washingtonom ostvarili smo naše težnje", ukazano je saopštenju poslije sastanka dvojice zvaničnika.

Norquist i Tači razgovarali o vojnoj saradnji SAD i Kosova

David Norquist, zamjenik američkog sekretara odbrane, razgovarao je u Washingtonu sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, saopštio je kabinet kosovskog predsjednika.

Norquist je, navodi se u saopštenju, istakao da je za bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi vitalno da Kosovo što prije postane član NATO-a.

Hašim Tači je, saopšteno je iz njegovog kabineta, zahvalio Norquistu na podršci Bezbjednosnim snagama Kosova, založivši se za još intenzivniju saradnju.

"Kosovo ima svoju profesionlanu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna za učešće u humanitarnim i mirovnim misijama u svijetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je kosovski predsjednik, navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta.

Predsednik Kosova Hašim Tači boravi u Sjedinjenim Državama u posjeti tokom koje je do sada razgovarao sa Matthewom Palmerom, izaslanikom State Departmenta za Zapadni Balkan.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG