Linkovi

Srbija i Kosovo potpisali sporazume o autoputu i željeznici


S Ambassador Richard Grenell brokered a railway and highway agreements between Serbia and Kosovo. Munich. February 14, 2020.
S Ambassador Richard Grenell brokered a railway and highway agreements between Serbia and Kosovo. Munich. February 14, 2020.

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su u Minhenu izjavu o namjerama za obnovu željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine i završetak autoputa od Beograda do Prištine.

Sporazum je potpisan u prisustvu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenella i predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Američka ambasada u Berlinu je saopštila da je Minhenska bezbjednosna konferencija otvorena postizanjem sporazuma koji su ocijenjeni kao istorijski.

Grenell: Fokus na ekonomskom razvoju

„Ono što smo uradili, jeste da smo dogovorili način da otvorimo željeznice i auto-puteve“, rekao je Grenell nakon potpisivanja sporazuma. „Kao što znate već smo dogovorili avio liniju između Beograda i Prištine, tako da su ovo dva nova dogovora“, dodao je.

„Pokušavam da se što je više moguće fokusiram na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mjesta, i moram da kažem da su oba predsjednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspjeli da stignemo do ove tačke“, istakao je Grenell.

Tači: Vjerujemo u mirovni sporazum sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hašim Thači je najavio postizanje sporazuma sa Srbijom tokom tekuće godine.

“Kosovo vjeruje u rukovodstvo (američkog) predsjednika Trumpa i njegove administracije. Vjerujemo da je moguće da se kasnije u toku ove godine postigne konačni mirovni sporazum između Kosova I Srbije”, izjavio je kosovski predsjednik.

Thači je istakao da je današnji sporazum o željeznicama i autoputu “najbolja poruka da će u region biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta i to ne samo na Kosovu i Srbiji već u cijelom Zapadnom Balkanu”.

Vučić: Pregovori nisu bili laki, ali su postignuti važni sporazumi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio predsjedniku SAD Donaldu Trumpu i specijalnom izaslaniku Grenellu što su „pokazali veliki interes za region Zapadnog Balkana“.

Predsjednik Srbije rekao je i da pregovori sa Prištinom „nisu bili laki“, kao i da je potpisani sporazumi „od velikog značaja“.

„To je veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi“, napisao je Vučić nakon sastanka na svom Instagram nalogu.

Vučić je rekao da je „srećan što vidi progres“, kao i da će nada da će inicijativa američke administracije obezbediti bolju budućnost, stabilizaciju regiona i osigurati mir.

Sporazumi o željeznici i autoputu potpisani su nakon dogovora pisma o namjerama za obnovu aviosaobraćaja između Beograda i Prištine, koji je potpisan 20. januara u Berlinu, sa kompanijom "Lufthansa".

To je bio i prvi dogovor Kosova i Srbije posijle 14 mjeseci, s obzirom da je Briselski dijalog o normalizaciji odnosa, koji moderira EU, blokiran od decembra 2018. godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG