Linkovi

Zakazan sastanak NATO-Rusija zbog krize u Ukrajini


ARHIVA - Sjedište NATO saveza u Briselu.
ARHIVA - Sjedište NATO saveza u Briselu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zakazao je za sljedeću nedelju sastanak zapadnih ambasadora i ruskih zvaničnika, u pokušaju da se smanje tenzije zbog ruskog gomilanja vojske na granici sa Ukrajinom, saopšteno je iz NATO-a.

Sastanak savjeta NATO-Rusija zakazan je za srijedu, 12. januar u Briselu, dva dana nakon što američki i ruski zvaničnici započnu bilateralne bezbjednosne razgovore u Ženevi.

Zapadni saveznici strahuju da se Moskva, koja je nagomilala 100.000 vojnika duž istočne granice Ukrajine, sprema da izvrši invaziju na bivšu sovjetsku republiku. Rusija traži garancije da NATO neće pristati na zahtjev Ukrajine za članstsvo u zapadnom savezu, i da će smanjiti svoje vojno prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi.

NATO - koji sada čini 30 zemalja, uključujući SAD, Kanadu i 28 evropskih članica - navodi da će njegovi ministri spoljnih poslova u petak održati video konferenciju kako bi se pripremili za sastanke sa Moskvom naredne nedelje.

ARHIVA - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Rigi u Letoniji 30. novembra 2021.
ARHIVA - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Rigi u Letoniji 30. novembra 2021.

Američki predsednik Joe Biden odbacio je mogućnost vojnog odgovora u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu ali je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će SAD i njihovi saveznici uvesti značajne ekonomske sankcije, daleko jače od onoga koje su uvele kada je Rusija izvršila aneksiju Krima 2014. godine.

SAD šalje isporuke malokalibarskog oružja i municije Ukrajini, kao i projektile Javelin, za koje kaže da treba da se koriste samo u odbrani.

Kremlj je prošle nedelje saopštio da je Putin upozorio Bidena da bi nove američke sankcije Rusiji mogle da dovedu do kompletnog "pucanja" odnosa Vašingtona i Moskve.

Govoreći o sastanku zakazanom za 12. januar, jedan zvaničnik NATO-a izjavio je da "svaki dijalog sa Rusijom mora da se vodi na osnovu reciprociteta, gdje će se razmotriti zabrinutosti NATO-a povodom ruskih poteza, i održati u konsultaciji sa evropskim partnerima NATO-a."

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, potvrdila je da će ruski zvaničnici prisustovati sastanku NATO-Rusija u Briselu.

XS
SM
MD
LG