Linkovi

Zabrana abortusa - potencijalni rizik po izborni rezultat republikanaca


Guverner Floride DeSantis je u četvrtak potpisao zakon o jednoj od najstrožijih zabrana abortusa u Sjedinjenim Državama.
Guverner Floride DeSantis je u četvrtak potpisao zakon o jednoj od najstrožijih zabrana abortusa u Sjedinjenim Državama.

Kako kreće nova izborna sezona, tako se Republikanska partija bori da se pozicionira po pitanju abortusa.

Saradnici potencijalnih vodećih predsjedničkih kandidata priznaju da njihova tvrdokorna politika protiv abortusa može biti popularna među konzervativcima koji odlučuju o rezultatima primarnih izbora, ali da bi na kraju mogli da otjeraju širu grupu birača koji su im potrebni za predsjedničke izbore.

Ova borba se odvija širom SAD, a fokus je sada na Floridi, gdje je republikanski guverner Ron DeSantis u četvrtak potpisao zakon o jednoj od najstrožijih zabrana abortusa u zemlji. Ako sudovi dozvole da nova mjera stupi na snagu, uskoro će biti nezakonito da žene sa Floride abortiraju nakon šeste nedjelja trudnoće - što je prije nego što većina i shvati da je u drugom stanju.

Stav guvernera Floride je u oštroj suprotnosti sa nekim republikanskim kandidatima za Bijelu kuću, poput bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji smanjuju podršku politici protiv abortusa iz straha da bi na kraju mogli da otuđe žene ili druge birače u 2024.

„Za razliku od Trampa, guverner DeSantis ne odustaje od odbrane života nevinih nerođenih beba“, rekla je Erin Perrine, portparolka DeSantisove kampanje.

U posljednjih nekoliko dana, republikanski lideri širom Iowe, New Hampshirea i Washingtona pokušavali su da opravdaju svoje protivljenje abortusu.

Sa druge strane, republikanci su proteklih nedjelja pretrpjeli izborne poraze u Michiganu, New Hampshireu, Nevadi, pa čak i u konzervativnom Kansasu, gdje je abortus bio važno pitanje u kampanji. Prošle nedjelje u Wisconsinu, kandidat za vrhovni sud te države koji je protivnik abortusa, teško je poražen na izborima za tu funkciju.

„Svaki razgovor o zabrani abortusa ili njegovom ograničavanju u cijeloj zemlji je izborna katastrofa za republikance“, rekao je guverner New Hampshirea Chris Sununu, republikanac koji sebe opisuje kao zagovornika prava na izbor, ali je također potpisao zakon o zabrani abortusa u državi posle 24. nedelje.

U privatnim razgovorima, stratezi uključeni u republikanske predsjedničke kampanje, priznaju da je stav Republikanske partije po pitanju abortusa pogrešan.

Iako su zabrane popularne među republikanskim glasačima na primarnim izborima, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da šira grupa birača koja odlučuje o opštim izborima, vjeruje da bi abortus trebalo da bude legalan u većini slučajeva.

Ali, sa druge strane, grupe koje traže zabranu abortusa, upozoravaju da partijska baza neće tolerisati bilo kakvu slabost, s obzirom na to da republikanski lideri decenijama obećavaju da će zabraniti prava na abortus ako im se ukaže prilika.

Krisyan Hawkins, predsjednik udruženja za borbu protiv abortusa Studenti za život Amerike, kaže da ne vidi DeSantisa kao lidera u borbi protiv abortusa.

„Ovo je njegova prilika da se pokaže kao lider po ovom pitanju. Učinio je mnogo, ali zaista smo morali da vidimo da preduzima nešto na zakonodavnom nivou. Mislim da zakon o zabrani abortusa poslije 6. nedjelje u potpunosti učvršćuje njegov kredibilitet“, kaže Hawkins.

Ovakav pritisak sugeriše da će ovo pitanje ostati centralno u kampanji 2024.

Bivši potpredsjednik Mike Pence, dugogodišnji glasni protivnik abortusa, osudio je pilulu za abortus tokom ovonedjeljnog intervjua za Newsmax, obećavajući da će „pobediti pravo na život“.

„Nastavićemo da se zalažemo za interese rođenih i nerođenih žena i borimo se protiv pilule za abortus“, izjavio je Pence.

Bivša ambasadorica SAD u UN, Nikki Haley, rekla je glasačima u Iowi ove nedelje da je abortus „lično pitanje“ koje treba prepustiti državama, iako je ostavila otvorenu mogućnost i federalne zabrane.

Kandidatkinja za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley na mitingu u Južnoj Karolini, april 2023.
Kandidatkinja za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley na mitingu u Južnoj Karolini, april 2023.

Senator iz Južne Karoline Tim Scott iznio je svoju podršku saveznom zakonu koji bi zabranio abortuse širom zemlje nakon 20. nedelje trudnoće.

Republikanski strateg Alice Stewart smatra da republikanci moraju pronaći način da zadrže fokus na lošim potezima Bidenove administracije po pitanju ekonomije, kriminala i obrazovanja u kampanji 2024.

„Abortus predstavlja izazov za republikance. Politički je postalo problematično“, kaže on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG