Linkovi

Kamala Harris na skupu o pravu na abortus: Kada napadate žene, napadate Ameriku


Kamala Harris govor na skupu koji promovira prava na abortus, Los Angeles, 15. april 2023.
Kamala Harris govor na skupu koji promovira prava na abortus, Los Angeles, 15. april 2023.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris pojavila se u subotu na skupu za prava na abortus u Los Angelesu, jednom od brojnih takvih skupova koji su održani širom zemlje nakon nedavnih sudskih odluka kojima se ograničava pristup abortusu.

"Kada napadate prava žena u Americi, napadate Ameriku", rekla je Haris okupljenima.

Vrhovni sud je u petak privremeno zadržao na snazi savezna pravila za upotrebu lijeka za abortus mifepriston, nakon što su presude nižeg suda pokušale ograničiti upotrebu lijeka, koji žene koriste godinama.

Od sudija se traži da se fokusiraju samo na to koji dijelovi presude američkog okružnog sudije Matthewa Kacsmaryka u Texasu od 7. aprila, izmijenjene žalbenom presudom od srijede, mogu biti na snazi dok se slučaj nastavlja. Naredba ističe u srijedu kasno.

Bidenova administracija i Danco Laboratories sa sjedištem u New Yorku, proizvođač pilule, zatražili su od sudija da intervenišu.

Prošle godine, sudije su poništile Roe protiv Wadea, otvarajući vrata nekim državama za zabranu pobačaja.

Neke informacije dolaze od AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG