Linkovi

Youtube suspendovao Trumpov nalog i uklonio jedan video zbog rizika od nasilja


A 3-D-printed YouTube icon is seen in front of a displayed YouTube logo in this illustration taken Oct. 25, 2017.
A 3-D-printed YouTube icon is seen in front of a displayed YouTube logo in this illustration taken Oct. 25, 2017.

Platforma Youtube, u vlasništvu Googlea, suspendovala je najmanje na sedam dana kanal Donalda Tumpa i uklonila jedan video zbog kršenja politike vezane za podsticanje nasilja, navela je kompanija kasno sinoć, javlja AFP.

"S obzirom na zabrinutost zbog sadašnjeg rizika od nasilja mi smo ukinuli novi sadržaj objavljen online na kanalu Donalda Trumpa zbog kršenja naše politike", napisano je na stranici ove platforme za podjelu videa.

Na naslovnoj strani Trumpovog kanala stoji video od prije mjesec dana odlazećeg predsjednika SAD koji dovodi u pitanje proces predsjedničkih izbora iz novembra, i koji je imao 5,8 miliona pregleda.

Kanal američkog predsjednika je sada suspendovan za svako novo registrovanje sadržaja na najmanje sedam dana što može biti produženo, naveo je YouTube.

Platforma podjele videa je takođe navela da na neodređeno vrijeme deaktivira komentare na Trumpovom kanalu iz bezbjednosnih razloga.

Koalicija nevladinih organizacija je u utorak 12. januara pozvala YouTube da ukine taj kanal i zaprijetila reklamnim bojkotom ako to ne uradi.

Prošle nedjelje društvena mreža Facebook suspendovala je Trumpove naloge na Facebooku i na Instagramu poslije nasilnog upada njegovih pristalica u američki Capitol u vrijeme kada su zasjedala oba doma da potvrde izbornu pobjedu demokrate Joea Bidena.

Twitter je otišao dalje i ukinuo Trumpov nalog, i time mu uskratio pristup njegovoj omiljenoj platformi. Ranije je Twitter već obilježavao upozorenjima njegove tweetove o rezultatima izbora.

Twitter je takođe trajno uklonio 70.000 naloga povezanih sa pristalicama pokreta teorija zavere QAnon, koji su pro-Trump.

Druge društvene mreže kao što su Snapchat i Twitch su takođe suspendovale Trumpove naloge.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG