Linkovi

Apple i Amazon onemogućili preuzimanje i upotrebu aplikacije Parler


(Foto: STRF/STAR MAX/IPx)

Tehnološke kompanije Apple i Amazon Amazon onemogućile su korisnicima preuzimanje aplikacije društvene mreže Parler sa svojih servisa i njeno korištenje.

Postupak je obrazložen time što njeni administratori nisu preduzeli adekvatne mjere kako bi spriječili postavljanje objava koje pozivaju na nasilje.

“Suspendovali smo aplikaciju Parler dok ne budu razriješili sporna pitanja”, saopštila je kompanija Apple.

Ta kompanija je Parleru dala rok od 24 sata da dostavi detaljni plan rada – ističući da su njeni korisnici koristili taj servis za koordinaciju opsade Capitol Hilla koja se dogodila u srijedu.

Inače, većina njenih korisnika su građani konzervativnije orijentacije i stavova koji naginju ka desnici.

Istovremeno, Amazon je suspendovao Parler sa svog servisa uz obrazloženje da ta društvena mreža nije uspjela da utiče na objave koje promovišu nasilje – čiji se broj značajno povećavao, saznaje agencija Reuters. Te informacije potvrdio je portparol Amazona.

Istovjetan potez u petak je povukla i kompanija Google.

Društvenu mrežu Parler podržavaju brojne pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, čiji je Twitter nalog trajno suspendovan, i djeluje kao svojevrsno virtuelno okupljalište građana kojima je pristup toj društvenoj mreži zabranjen.

John Matze​, izvršni direktor Parlera iznio je kritike na račun Amazona, Googlea i Applea, rekavši da je jasno da se radi o kooridinisanoj aktivnosti imajući čiji je cilj ograničiti mogućnosti aplikacije – u trenutku kada je Trumpu zabranjen pristup drugim društvenim mrežama.

„Postoji mogućnost da Parler neće biti dostupan tokom jedne sedmice dok ga budemo obnavljali od nule”, objavio je on na društvenoj mreži Parler.

Ukazao je da se, kako je naveo, radi o koordiniranom napadu tehnoloških giganata kako bi eliminisali konkurenciju na tržištu.

„Ovo je bio koordinirani napad tehnoloških giganta da ubiju konkurenciju na tržištu. Očekujte da se rat protiv konkurencije i za slobodu govora nastavi i nemojte nas otpisivati”, istakao je Matze.

Uz to, desno orijentisani korisnici društvenih mreža u Sjedinjenim Državama počeli su masovnije da koriste platformu za komuniciranje Telegram, kao i društvenu mrežu Gab.

Podsjetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa okupile su se u srijedu u Washingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je dio Trumpovih pristalica upao u kompleks Capitol Hilla, u trenutku kada je Kongres zasjedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedio demokratski kandidat Joe Biden.

Ukupno pet osoba izgubilo je život tokom nereda, posljednja potvrđena žrtva je jedan policajac. Najavljena je i federalna istraga njegove smrti.

Američke vlasti vode istragu povodom nereda i nasilja koje se dogodilo u srijedu. Do sada je u okviru nje privedeno i optuženo više desetina građana.

XS
SM
MD
LG