Linkovi

Peking ograničava izvoz materijala za čipove, poluprovodnike


Zastave Kine i SAD na ploči sa poluprovodničkim čipovima, ilustracija, 17. februara 2023.
Zastave Kine i SAD na ploči sa poluprovodničkim čipovima, ilustracija, 17. februara 2023.

Kompanije zahvaćene kineskom odlukom da ograniči izvoz dva metala koja se široko koriste u poluvodičima i električnim vozilima utrkivale su se u utorak kako bi osigurale zalihe jer su neki dobavljači iz industrije zabrinuti da bi moglo uslijediti ograničenje izvoza.

Iznenadna najava kontrole izvoza nekih proizvoda od galija i germanija od ponedjeljka od 1. augusta pojačala je trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama i potencijalno bi mogla uzrokovati još više poremećaja u globalnim lancima nabavke.

Analitičari su taj potez, za koji je kinesko ministarstvo trgovine reklo da štiti nacionalnu sigurnost, vidjeli kao odgovor na eskalirajuće napore Washingtona da obuzda kineski tehnološki napredak. Došlo je uoči Dana nezavisnosti SAD-a i neposredno prije nego što američka ministarka finansija Janet Yellen posjećuje Peking.

"Kina je udarila američka trgovinska ograničenja tamo gdje to boli", rekao je Peter Arkell, predsjednik Globalnog rudarskog udruženja Kine.

Evropska komisija je izrazila zabrinutost, dok je njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao da bi svako proširenje kontrole na materijale poput litijuma bilo "problematično".

Holandska vlada je saopćila da će učinak novih pravila ovisiti o tome kako se ona sprovode.

Jedan američki proizvođač poluvodičkih pločica rekao je u utorak da podnosi zahtjeve za izvozne dozvole, dok je proizvođač germanija sa sjedištem u Kini rekao da su upiti kupaca dolazili kako su cijene porasle.

Osam navedenih proizvoda od galija i šest germanijuma takođe se koriste u drugim visokotehnološkim industrijama.

Neki u metalskoj industriji rekli su da strahuju da bi Kina mogla slijediti nova ograničenja na izvoz rijetkih metala, nakon što je prije 12 godina ograničila isporuke u sporu s Japanom. Kina je najveći svjetski proizvođač rijetkih metala, grupe metala koji se koriste u električnim vozilima i vojnoj opremi.

"Galijum i germanijum su samo nekoliko sporednih metala koji su toliko važni za asortiman tehnoloških proizvoda, a Kina je dominantni proizvođač većine ovih metala", rekao je Arkell. "Fantazija je sugerirati da druga zemlja može zamijeniti Kinu u kratkom ili čak srednjem roku."

Kina proizvodi većinu svjetskog galija i germanija. U 2022. najveći uvoznici kineskih proizvoda od galija bili su Japan, Njemačka i Holandija, objavio je novinski portal Caixin, pozivajući se na podatke carine. Najveći uvoznici germanijumskih proizvoda bili su Japan, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države, navodi se.

Ministarstvo trgovine sastat će se u četvrtak s velikim proizvođačima metala kako bi razgovarali o ograničenjima izvoza, rekle su za Reuters četiri osobe upoznate s tim.

U znak potencijala za novu proizvodnju izvan Kine, Nyrstar je rekao da će razmotriti projekte germanija i galija u Australiji, Evropi i Sjedinjenim Državama.

Dionice Teck Resourcesa, najvećeg proizvođača germanija u Sjevernoj Americi, nakratko su skočile za više od 1% u ranoj trgovini.

Akcije u 5N Plus Inc., kanadskoj kompaniji koja proizvodi specijalne poluprovodnike i materijale za performanse, porasle su za 8,9%, dok su Neo Performance Materials, reciklera galija i proizvođača galijum trihlorida, porasle za 5,73%.

Izvršni direktor Neo Performancea Constantine Karayannopoulos rekao je za Reuters da bi bilo teško zadovoljiti potražnju na tržištu bez ponude kineskog galija, iako bi zaobilazna rješenja mogla biti moguća uz "prave industrijske poticaje javne politike".

"Ovo je vjerovatno bila najmanje posljedična mjera [koju je Kina mogla poduzeti], jer ne boli onoliko koliko druge opcije mogu", rekao je Karayannopoulos. “S druge strane, to bi moglo dati vrlo značajan poticaj vladama Sjeverne Amerike i Europe – zajedno s proizvođačima i potrošačima galija visoke čistoće izvan Kine – da ozbiljnije razmotre šta je potrebno za uspostavljanje opcionalnog lanca nabave.”

Iako nova pravila ne ciljaju na određene zemlje, izvoz će biti teži i Kina bi mogla uskratiti dozvole za neke lokacije, kažu analitičari Bernsteina.

Međutim, svako povećanje cijena materijala na bazi galija i germanija zbog nedostatka ponude može dovesti do toga da poluvodičke kompanije traže alternativne materijale, dodaju.

Peking je posljednji put napravio uzvratni potez u maju, kada je zabranio nekim domaćim sektorima da kupuju proizvode američkog proizvođača memorijskih čipova Micron.

Analitičari Jefferiesa rekli su da vide kontrolu izvoza kao drugu, veću kontramjeru Kine nakon zabrane Microna.

"Rizik od brze eskalacije tenzija između SAD-a i Kine nije mali", rekli su. "Ako ova akcija ne promijeni dinamiku između SAD-a i Kine, trebalo bi očekivati više kontrole izvoza rijetkih zemalja."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG