Linkovi

WHO: Sve dostupne vakcine efikasne protiv svih sojeva korone


Vakcine protiv virusa korona.
Vakcine protiv virusa korona.

Vakcine koje su trenutno dostupne i odobrene za sada su efikasne protiv "svih varijanti virusa", saopštila je u četvrtak (20. maja) Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Dok se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja još treba izbjegavati zbog "stalne prijetnje i novih neizvjesnosti", upozorio je Hans Kluge, direktor WHO za Evropu.

"To je neizvjesna prijetnja", rekla je Catherine Smallvood koja je zadužena za vanredne situacije u evropskom ogranku WHO, poručivši da "pandemija nije gotova".

Prema podacima WHO, širom regiona koji pokriva dio centralne Azije, broj novih slučajeva pao je za 60 odsto za mjesec dana, sa 1,7 miliona sredinom aprila na 685.000 prošle nedelje.

"Idemo u dobrom smjeru, ali moramo biti na oprezu... povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu da dovedu do povećanja prenošenja u Evropi", rekao je Kluge.

Pored toga, popuštanje mjera treba da ide paralelno sa povećanim naporima po pitanju skrininga, sekvenciranja i vakcinacije.

"Ne postoji nulti rizik", rekao je Kluge i dodao da "vakcine mogu da budu svjetlost na kraju tunela, ali se ne smije biti zaslijepljen tom svjetlošću".

Evropska komisija (EK) objavila je u četvrtak (20. maja) da je sklopila ugovor o nabavci dodatnih 1,8 milijardi doza vakcina Pfizer/Biontech protiv Covid-19, u periodu 2021. do 2023. godine, što je treći ugovor sa kompanijama koje proizvode ovu vakcinu.

Prema saopštenju EK, ovim ugovorom će se omogućiti kupovina 900 miliona doza postojeće vakcine i vakcine prilagođene varijantama vrusa, uz mogućnost kupovine dodatnih 900 miliona doza.

XS
SM
MD
LG