Linkovi

Vakcinisanima iz trećih zemalja ukinuti restrikciju, preporuka država EU


Paris, 19. maj 2021. (REUTERS/Christian Hartmann)
Paris, 19. maj 2021. (REUTERS/Christian Hartmann)

Države članice Evropske unije (EU) su usvojile preporuku o ukidanju rekstricije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja.

"Države članice bi u principu ukinule privremenu restrikciju za neesencijalna putovanja unutar EU za one putnike koji dolaze iz trećih zemalja a koji su dobili posljednju preporučenu dozu vakcine protiv COVID-19, najkasnije 14 dana prije ulaska na teritoriju EU”, stoji u odluci koju Radio Slobodna Evropa (RSE) ima na uvid.

Prema odluci, potvrda o vakcinaciji se tiče onih vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, a ostavlja se mogućnost da države članice EU individualno odobre i potvrde za one vakcine koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila sa takozvanu "hitnu potrebu".

U usvojenoj preporuci stoji takođe da putnici koji žele da posjete teritoriju EU, trebali bi imati validnu potvrdu vakcinacije protiv COVID-19.

"Države članice mogu prihvatiti potvrde iz trećih zemalja koje imaju najmanje minimum ličnih podataka poput identifikacije osobe, tipa vakcine koja je dobijena i datuma vakcinacije", stoji u dokumentu.

Takozvanim trećim zemljama potpadaju i države Zapadnog Balkana.

Ovu preporuku su usvojili ambasadori država EU na sastanku koji je održan 19. maja, nakon preporuke Evropske komisije (EK) koja je 3. maja predložila ukidanje retsrikcija, za građane trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lijekove (EMA).

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Pfizer, Moderna, Johnson i Johnson i AstraZeneca.

Inače, ambasadori EU su takođe podigli prag za uvrstavanje država u listu "bezbjednih zemalja", čiji građani bi mogli slobodno putovati u EU.

Prema najnovijoj odluci, da bi se dobio status bezbjedne države, u zemlji se moraju obilježiti najviše 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Do sada, ovaj prag je bio maksimum 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Inače u narednim danima se očekuje rasporava o ažuriranju liste bezbjednih država u skladu sa novim pravilima. Izrael je već dio bezbjedne liste od 6. maja, kada je EU odlučila da ukine restrikciju za građane ove države.

U međuvremenu, usvojena je i peporuka o takozvanoj "hitnoj kočnici" za slučajeve ako se u nekoj zemlji pogorša epidemiološka situacija.

"U slučajevima gdje bi se u trećim zemljama mogla brzo pogoršati epidemiološka situacija, a naročito gdje se otkrije novi soj (virusa), države članice bi mogle kao izuzetak, da usvoje hitnu, privremenu restrikciju za sva putovanja unutar EU za državljane tih zemalja", stoji u dokumentu u koji RSE ima uvid.

Očekuje se da se konačna i formalna odluka donese na nivou EU, do kraja mjeseca, kako bi putovanje vakcinisanih građana moglo da se realizuje već u junu uoči početka turističke sezone.

Evropska unija je uvela restrikciju za neesencijalna putovanja za građane trećih zemalja u martu 2020. godine prilikom suzbijanaja pandemije COVID-19.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG