Linkovi

EMA: Pfizer vakcine u običnom frižideru do mjesec dana


Medicinsko osobolje priprema Pfizerovu vakcinu, Australija, maj 2021.
Medicinsko osobolje priprema Pfizerovu vakcinu, Australija, maj 2021.

Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je produženje vremena skladištenja Pfizer/BioNTech vakcine na normalnoj temperaturu frižidera sa pet na 31 dan, olakšavajući time logističke izazove za provedbu vakcinacije, javlja Reuters.

Ta je preporuka važeća samo za neotvorene ampule, pojašnjava EMA.

Evropski regulator je svoju preporuku donio na osnovu dodatnih studija o stabilnosti vakcina koje su na procjenu predale dvije partnerske firme.

Američke vlasti su u februaru odobrile čuvanje i transport vakcina na standarnim temperaturama frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa na najviše dvije sedmice, umjesto uobičajenih minus 80 do minus 60 stepeni.

Evropska unija se založila za značajno povećanje proizvodnje vakcina na evropskom prostoru i potpisala novi ugovor o nabavci 1,8 milijardi doza vakcina Pfizer/BioNTech nakon što je u Uniju stiglo znatno manje vakcina AstraZenece protiv korona virusa od očekivanog.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG