Linkovi

WHO: Lideri koji su ubijedili ljude da prihvate nove mjere mogu pobijediti virus


Patrons enjoy lunch at a market in Christchurch, New Zealand, Aug. 9, 2020, as the country marked 100 days of being free from the coronavirus, with just a few infections continuing to be picked up at ports of entry where people are quarantined.

Svjetska zdravstvena organizacija navela je da će lideri, koji su preuzeli oštre mjere i ubijedili svoje građane da prihvate nove i teške mjere da bi se spriječilo širenje koronavirusa, uspjeti u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. 

Ova tvrdnja stiže u momentu dok zdravstveni zvaničnici bilježe još jedan sumorni rekord, pošto se očekuje da ove nedjelje broj zaraženih koronavirusom pređe 20 miliona, uključujući 750 hiljada smrtnih slučajeva.

I pored ovakvih podataka, generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus​ navodi da ima nade.

On kaže da su pojedine zemlje u različitim regionima svijeta uspjele da stave virus pod kontrolu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus

"Novi Zeland je svjetski primer. Premijerka Jacinda Ardern je tokom vikenda proslavila 100 dana bez ijednog slučaja zaraze, ali i istakla da je potrebno biti oprezan. Ruanda bilježi napredak što je isto kombinacija čvrstog vodstva, opšte zdravstvene zaštite, snažne podrške zdravstvenim radnicima i jasne komunikacije o javnom zdravlju", naveo je Ghebreyesus​.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da su države koje su uložile u brzo otkrivanje slučajeva, praćenje kontakata i adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijenata uspjele da prekinu lanac prenošenja zaraze. On kaže da oni koji su spriječili širenje virusa, mogu i da se bezbjedno otvaraju.

"Uložite u osnovnu zdravstvenu zaštitu i možemo da zaštitimo živote. U zemljama u kojima je to uspješno urađeno, mjeri se rizik ponovnog otvaranja, uključujući i škole. Dok rade na tome, moraju da budu oprezni zbog potencijalnih žarišta zaraze", upozorava Ghebreyesus​.

On kaže da bi svi voljeli da se djeca vrate u škole. Ipak, upozorio je da škole ne treba da se otvore na brzinu, bez uvjerenja da su djeca, osoblje i ustanova bezbjedni.

A small bottle labeled with a "Vaccine" sticker is held near a medical syringe in front of displayed "Coronavirus COVID-19" words in this illustration taken April 10, 2020.
A small bottle labeled with a "Vaccine" sticker is held near a medical syringe in front of displayed "Coronavirus COVID-19" words in this illustration taken April 10, 2020.

Dok se ne nađe efikasan lijek i bezbjedna i efikasna vakcina, prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije navodi da je najbolje da zemlje zaštite građane od COVID-19 uvođenjem osnovnih zdravstvenih mjera. To uključuje socijalnu distancu, nošenje maski i dobru higijenu.

Dodao je da države koje su uspjele da stave virus pod kontrolu, mogu postepeno i bezbjedno da pokrenu svoju privredu.

XS
SM
MD
LG