Linkovi

SAD: Da li je bezbjedno otvoriti škole?


Majka maše deci koja idu u školu u Dalasu, u Teksasu (Foto: AP/Brynn Anderson)
Majka maše deci koja idu u školu u Dalasu, u Teksasu (Foto: AP/Brynn Anderson)

To zavisi od toga koliko se širi zaraza koronavirusom i kakve mere bezbjednosti će škole preduzeti. U oblastima gdje se teško kontroliše širenje, zdravstveni zvaničnici navode da bi odlazak na nastavu bio previše rizičan.

U oblastima gdje postoji mogućnost da je virus pod kontrolom, stručnjaci preporučuju da se škole prilagode, kako bi smanjile rizike od zaraze kada se ponovo otvore. Stabilan pad broja slučajeva i manje od 2 odsto pozitivno testiranih na virus su znaci da je virus pod kontrolom, navode eksperti.

Imajući u vidu i dalje mnogo neotkrivenih stvari o virusu, škole na razne načine pristupaju početku školske godine.

Do sada je dokazano da mala djeca ne šire virus lako, ali djeca od 10 godina mogu da prenesu virus isto kao i odrasli. Stručnjaci ipak navode da je potrebno još dokaza.

I iako djeca imaju manje šanse da se zaraze od odraslih i da ozbiljno obole, zabilježeni su teški i smrtni slučajevi.

Djeca i tinejdžeri često imaju blage simptome bolesti ill ih nemaju uopšte kada se zaraze. To znači da mogu da budu rizik za druge đake, koji onda mogu da prenesu virus roditeljima i drugim odraslima koji mogu imati ozbiljne posljedice ako se zaraze.

Da bi se smanjio rizik, stručnjaci preporučuju da škole naprave neke promjene za povratak na nastavu. Preporučene mjere bezbjednosti su: nošenje maski za lice u školama i limitirano kretanje kako bi djeca ostala u učionicama cio dan. Preporučuje se i da se odvoje stolovi.

Otkazivanje okupljanja i zajedničkih obroka bi takođe pomoglo, navode američki Centri za konotrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Neke skandivanske zemlje sa manje slučajeva nego u SAD, otvorile su škole sa nekim izmjenama i nisu imale žarišta povezana sa školama. U Izraelu međutim, škole su se otvorile kada je bilo manje slučajeva zaraze, ali su morale da se zatvore nekoliko nedjelja kasnije zbog rasta broja zaraženih i među đacima i profesorima.

U Americi, neke škole planiraju da uvedu mješavinu odlaska na nastavu i online učenja da bi se održala socijalna distanca. U nekim oblastima, kao što su Atlanta, Hjuston i Los Anđeles, nastava počinje samo online.

XS
SM
MD
LG