Linkovi

SAD: U drugoj polovini jula skoro 100.000 djece pozitivno na COVID19


Nastavnica Kristal Mej mjeri temperaturu djeci preškolskog uzrasta u okrugu Njuton u Misisipiju.
Nastavnica Kristal Mej mjeri temperaturu djeci preškolskog uzrasta u okrugu Njuton u Misisipiju.

Broj zaraženih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je pet miliona - što je daleko više od bilo koje druge zemlje u svijetu. Preminulo je najmanje 162.000 Amerikanaca, a ponovo je pet dana zaredom registrovano više od 1.000 smrtnih slučajeva dnevno. Na COVID19 je pozitivan i sve veći broj djece širom zemlje.

U Sjedinjenim Državama i dalje nema nagovještaja suzbijanja pandemije koronavirusa od kojeg je zaraženo više od pet miliona ljudi. Na virus COVID19 pozitivno je više od 338 hiljada djece, od čega je gotovo 100 hiljada slučajeva registrovano posljednje dvije nedjelje jula. Pojedine škole zbog toga odustaju od planova za povratak đaka u učionice.

Jedna srednja škola u Džordžiji, koja je prošle nedjelje privukla pažnju javnosti zbog fotografija prepunih hodnika, najavila je da će se prebaciti na online nastavu danas i sutra nakon što je gotovo 10 učenika i zaposlenih testirano pozitivno na virus.

"Situacija je gora nego što sam mislila da će biti, jer sam očekivala da će veći broj djece nositi maske. Takođe sam mislila da će se držati fizička distanca što nije bio slučaj”, ispričala je Hana Voters, učenica srednje škole u Džordžiji.

U još jednom školskom okrugu u predgrađu Atlante, od više od 470 učenika i nastavnika zatraženo je da se samoizoluju nakon što je najmanje 19 učenika i 6 zaposlenih bilo pozitivno na koronavirus.

Koalicija nastavnika, studenata i porodica protestuje na mitingu nazvanom Nacionalni dan otpora nebezbednom otvaranju škola, 3. avgusta 2020.
Koalicija nastavnika, studenata i porodica protestuje na mitingu nazvanom Nacionalni dan otpora nebezbednom otvaranju škola, 3. avgusta 2020.

A na Univerzitetu Notrdam, nova školska godina počela je misom, na kojoj su studenti držali fizičku distancu.

Dok se u 18 američkih država bilježi pad broj hospitalizacija, a u 21 pada procenat pozitivnih slučajeva, neke države na jugu i srednjem zapadu i dalje pokušavaju da se izbore sa rastom novozaraženih. Među njima su Ohajo i Indijana, uz Kentaki i Tenesi. U Teksasu je registrovan rekordni sedmodnevni prosjek broja pozitivnih testova - gotovo svaki peti stanovnik testiran je pozitivno na virus.

Međutim, širenje zaraze nije spriječilo održavanje velikih okupljanja širom zemlje. U gradu Sturdžis, u Južnoj Dakoti, desetine hiljada ljudi okupile su se na godišnjem skupu motociklista, uprkos protivljenju velikog broja stanovnika.

"Jasno je da je situacija malo drugačija ove godine, zaista nije bezbjedno za veliki broj ljudi”, kritikovala je skup jedna stanovnica Sturdžisa.

U Čikagu, gradonačelnica je zaprijetila da će zatvoriti dio grada uz obalu jezera Mičigen, nakon što je na društvene medije objavila fotografije gužvi uz poruku da je riječ o “bezobzirnom ponašanju”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG