Linkovi

Freedom House: Sloboda medija najniža u zadnjoj deceniji


Media Repression on the Rise in 'Free' Countries
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

WATCH: Media Repression on the Rise in 'Free' Countries

Freedom House sa sjedištem u Sjedinjenim Državama tvrdi da sloboda medija, uz politička prava i građanske slobode, opada širom svijeta.

U svom godišnjem izvještaju objavljenom u srijedu, nevladina grupa kaže da je globalna sloboda medija pala na najnižu točku u više od jedne decenije zbog kontinuiranih represivnih mjera protiv nezavisnih medija u autoritarnim državama i bez presedana prijetnji novinarima u tradicionalno slobodnim društvima.

U izveštaju se navodi da se sloboda štampe pogoršava širom svijeta sa "novim oblicima represije u otvorenim društvima i autoritarnim državama".

Sarah Repucci, viša direktorka za istraživanje i analizu u Freedom Houseu, izjavila je za Glas Amerike da je u izvještaju potvrdio smanjenje slobode medija na "dva kraja spektra".

Nova taktika

S jedne strane, režimi za koje se zna da guše medije nastavljaju sa "vrlo poznatom taktikom: hapšenjem novinara, prijetnjama njihovoj sigurnosti, represivnim zakonima, zakonima o kleveti koji kriminalizuju slobodu govora", rekla je ona. Međutim, s druge strane, u izvještaju se nalaze demokratski izabrani lideri koji koriste nove taktike kako bi "manipulirali medijima na način koji je vrlo suptilan i koji im omogućava da preuzmu kontrolu nad porukom koja dolazi do stanovništva".

Izveštaj procijenjuje stepen slobode medija kao "slobodan", "djelimično slobodan" ili "nije slobodan".

Freedom House definiše slobodu štampe kao medijsko okruženje u kojem je izvještavanje o političkim vijestima snažno, državno uplitanje u medijske poslove minimalno, sigurnost novinara je zajamčena, a mediji nisu podložni pravnim i ekonomskim pritiscima.

U izvještaju je utvrđeno da je ukupno 16 zemalja koje su proglašene "slobodnim" u posljednjih pet godina imalo smanjenje rezultata slobode medija. Međutim, zabrinjavajući trend je pokazao da je u Evropi, gdje su četiri od svakih pet zemalja "slobodne", prosječni rezultati slobode medija opali za 8%.

Repucci, glavni autor izveštaja, kaže da su zemlje kao što su Mađarska i Srbija "pale na" djelimično slobodne " i da su na djelu nove taktike za represiju nad medijima."

Lideri u obje zemlje "imali su veliki uspjeh u progonu kritičkog novinarstva konsolidiranjem vlasništva nad medijima u rukama svojih prijatelja, osiguravajući da mjesta s najvećim dometom podržavaju vladu i sataniziraju njihove protivnike", navodi se u izvještaju.

"Ali to vidimo i u demokratijama širom svijeta, u Indiji i Izraelu ... i također ovdje u Sjedinjenim Državama", rekla je Repucci, dodajući da su SAD u prošlosti bile zaštitnice slobode govora, te da je sada ta povijest pod prijetnjom.

"Vrste napada koje vidimo iz Trumpove administracije su nove i veoma zabrinjavajuće", rekla je ona. "To su verbalni napadi na novinare, prijetnje promjenom zakona o kleveti, prijetnje pojedinim medijima. A to je dio onoga što se čini kao trend podrivanja poštovanja u ulozi koju mediji treba da igraju u držanju lidera odgovornima. "

Pravna zaštita

Repucci je rekla da uprkos naporima Trumpove administracije, SAD zadržava snažnu pravnu zaštitu pred prijetnjama i napadima na pojedinačne medije.

“Glavni mediji su zaista bili jaki u odbijanju od tih napada i nastavljanju objavljivanja informacija koje drže lidere odgovornima. Ali zabrinutost je da se norme možda mijenjaju, i da će biti teško vratiti se tamo gdje smo bili prije ”, rekla je ona.

U izvještaju se navodi da sve veći utjecaj nacionalnog vodstva nastavlja svoj uznemirujući trend, ne samo u zemljama koje su smatrane "ne slobodnima", već i u zemljama koje su smatrane "djelomično slobodnima".

'Djelimično slobodne zemlje su skoro jednako vjerovatno imale dobitak kao i pad slobode medija', navodi se u izvještaju.

Što je još gore, tu je sve veći uticaj nacija poput Kine.

Kako zapadne nacije povlače svoju podršku globalnoj slobodnoj štampi, "Kina popunjava tu prazninu, a to je vrlo problematično za slobodne medije širom svijeta", rekla je Repucci.

Kina izvozi svoj model represije medija u druge zemlje, posebno u Afriku.

"Oni to rade tako što izvoze svoju poruku i pronalaze prijateljske medije koji će objavljivati i emitovati tu poruku. Oni to čine tako što vrše pritisak na novinare, ali i diplomate i vlasnike medija da cenzuriraju, u osnovi, u ime Pekinga, - rekla je Repucci.

"Ako demokratske sile prestanu da podržavaju nezavisnost medija kod kuće i ne nameću nikakve posljedice za njeno ograničavanje u inostranstvu, slobodni novinarski korpus mogao bi biti u opasnosti od virtualnog izumiranja", navodi se u izvještaju.

Uznemiravanje usmjereno na novinare

Nasilje i uznemiravanje usmjereno na specifične novinare i medije odigrali su ulogu u 63 posto zemalja u kojima je došlo do pada slobode medija. U izvještaju se kao primjer navodi ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija iz 2018. godine u ambasadi u Turskoj.

"Novinari u El Salvadoru dobili su prijetnje smrću u 2015. nakon što su otkrili priče o zlostavljanju policije i ubojstvima", navodi se u izvještaju. "Malijski novinar koji je otvoreno govorio o neobuzdanoj političkoj korupciji ubijen je u grudi 2017. Također te godine, Tanzanijski novinar koji je istraživao ubistva lokalnih zvaničnika je nestao, a njegova sudbina ostaje misterija."

Novinari su se takođe suočili sa zatvaranjem i prijetnjama u Nepalu, Mjanmaru, Pakistanu, Iranu, Indoneziji i Francuskoj.

Međutim, Freedom House kaže da nije sve izgubljeno kada je u pitanju sloboda štampe.

Repucci navodi Etiopiju, Maleziju, Armeniju, Ekvador i Gambiju kao "ohrabrujuće primjere" zemalja u kojima je demokratski napredak došao ruku pod ruku sa nezavisnošću medija.

"Baš kao što ograničenja slobode medija često prethode eroziji drugih prava, uklanjanje takvih ograničenja olakšava i katalizira daljnji demokratski napredak", navodi se u izvještaju.

Repucci je izrazila nadu da će se sloboda medija širiti i u zemljama u kojima se stanovništvo bori za povećane političke slobode, kao što su Sudan, Alžir i Venecuela.

"Važnost slobodnih medija je uistinu zbog sposobnosti da se stanovništvu omogući da svoje vođe drži odgovornim. I zato je pad slobode medija toliko opasan za demokratiju u cjelini, i nadamo se da će ovi pozitivni trendovi poklopiti negativne, ali u ovom trenutku imamo vrlo ozbiljne probleme ", rekla je Repucci za VOA.

XS
SM
MD
LG