Linkovi

Freedom House: Trump prijetnja za američku demokratiju


Predsjednik SAD Donald Trump govori o stanju nacije u Kongresu, 5. februar 2019.
Predsjednik SAD Donald Trump govori o stanju nacije u Kongresu, 5. februar 2019.

Nevladina organizacija Freedom House saopštila je da predsjednik Donald Trump napada ključne američke institucije i demokratske principe, uključujući slobodu medija, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i legitimnost izbora.

Prema ocjeni Freedom Housea, američka demokratija je i dalje snažna, ali se suočava sa prijetnjom koja bi mogla da ugrozi njen opstanak.

Freedom House u redovnom izveštaju upozorio da je demokratija ugrožena širom svijeta i izdvojio Sjedinjene Države kao jedan od glavnih povoda za zabrinutost.

Američka demokratija je, prema ocjeni organizacije, na istom nivou kao i grčka, hrvatska i mongolska, a daleko ispod njemačke, francuske i britanske. Sarah Repucci iz Freedom Housea kaže da su napadnute ključne američke institucije.

“Najviše smo zabrinuti zbog napada na pravosuđe, demonizacije medija, korupcije, sukoba interesa i napada na legitimitet naših izbora”, rekla je ona.

Bijela kuća odbila je da za Glas Amerike komentariše optužbe. Predsjednik Trump je više puta optužio medije za nepošteno izvještavanje i lično napadao određene novinare, među kojima je i Jim Acosta iz CNN-a.

“CNN bi trebalo da se srami što vi radite za njih, Vi ste nevaspitana i užasna osoba i ne bi trebalo da radite za CNN”, govorio je Trump.

Predsednik SAD često kritkuje američke medije
Predsednik SAD često kritkuje američke medije

Pojedini eksperti smatraju da su Sjedinjene Države naročito ranjive, zato što su mnoge demokratske tradicije zasnovane na principima, a ne zakonima.

“Mi smo veoma neuobičajeni. Mnoge zemlje su prestale da budu demokratske tokom Drugog svjetskog rata, ali su ponovo izgradile demokratiju zahvaljujući snažnim, modernim ustavima kojima je zabranjeno miješanje izvršne vlasti i druge stvari, kojih i nema u našem ustavu. Zbog toga u velikom dijelu zavisimo od principa, koji su godinama pod pritiskom”, smatra Rachel Kleinfeld iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Sjedinjene Države su tradicionalne bile uzor drugim državama, a i dalje imaju veliki uticaj, smatra Repucci.

“Druge zemlje prate šta se događa u Sjedinjenim Državama i ugledaju se na ponašanje naših lidera. Zbog predsjednikovih čestih pohvala na račun nekih od najgorih svjetskih diktatora, stiče se utisak da on ne vjeruje u važnost demokratije”, navodi ona.

Sagovornice Glasa Amerike vjeruju da su američke demokratske institucije snažne i otporne, ali apeluju na članove Kongresa i građane da ih brane i da njihov opstanak ne uzimaju zdravo za gotovo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG