Linkovi

Profesor Asim Mujkić: Nacionalizam i slobode ne idu zajedno


Profesor Asim Mujkić

Freedom House u novom izvještaju o slobodama u svijetu BiH svrstava kao najlošiju u regiji. U kategoriji kao djelimično slobodna zemlja, BiH čini se i ne može do boljeg statusa.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ne očekuje nikakav bolji rejting sve dok je prisutna ozakonjena diskriminacija koja je potvrđena i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

„BiH će uvijek ostati djelimično slobodna zemlja dok imamo jedan ustavno-pravni okvir koji u strukturi ove zemlje spriječava u punom smislu poštovanje ljudskih prava i sloboda. Čak i da zamislimo da nemamo korupcije, da nemamo nezaposlenosti”, navodi Mujkić u osvrtu na slobode u BiH.

Freedom House je dodijelio BiH 53 boda, a što znači i lošiju poziciju u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

Prošla, 2018., bila je izborna godina u zemlji, a što po običaju dovodi do jačanja nacionalizma. A političari su, kaže profesor, svaki događaj iskoristilii su za porast populizma i nacionalističke retorike.

Sve su to razlozi zbog kojih BiH nazaduje po pitanju ljudskih prava i sloboda, navodi Mujkić.

„Nacionalizam i slobode ne idu zajedno”, kaže on. „Naravno tu govorimo, ne samo o redukciji individualnih sloboda, nego govorimo i o napadu na individualne slobode usljed poziva na nacionalnu homogenizaciju.”

Ovogodišnji, kao i raniji izvještaji Freedom Housea, nije zaobišao ogroman problem korupcije i priče Milorada Dodika o otcijepljenju entiteta RS, a što je je utjecalo na ukupnu ocjenu za BiH.

MUJKIĆ: Na sceni je vraćanje izvornim nacionalističkim projektima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

XS
SM
MD
LG