Linkovi

Washington zatvorio konzulat u Jerusalimu


FILE - Palestinian activist place a t-shirt with a logo representing their statehood bid at the UN underneath the US Consulate sign during a small pro-state rally, Wednesday, Sept. 21, 2011 in Jerusalem, Israel.
FILE - Palestinian activist place a t-shirt with a logo representing their statehood bid at the UN underneath the US Consulate sign during a small pro-state rally, Wednesday, Sept. 21, 2011 in Jerusalem, Israel.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zvanično zatvorile konzulat u Jerusalimu. Decenijama je konzulat funkcionisao kao de fakto ambasada za Palestince. Sada će njima biti namijenjeno odjeljenje za palestinska pitanja u okviru ambasade.

Simbolična promjena objavljena jutros u State Departmentu daje ovlaštenje nad diplomatskim kanalima SAD-a sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze ambasadoru Davidu Freedmanu, koji dugo godina podržava i sakuplja novac za pokret jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali i oštro kritikuje palestinsko rukovodstvo.

Portparol State Departmenta Robert Paladino je saopštio da takav potez "ne znači promjenu politike SAD-a u odnosu na Jerusalim, Zapadnu obalu i Pojas Gaze".

Najava da će se konzulat zatvoriti razgnjevila je Palestince u oktobru prošle godine i podstakla sumnje da SAD prizna kontrolu Izraela nad istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, okupiranim teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju državu.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat označio je to "posljednjim ekserom u kovčegu" za američku ulogu u mirovnom procesu. Palestinci kažu da su izgubili vjeru u ulogu administracije SAD-a kao neutralnog arbitra u tom procesu.

Američki predsjednik Donald Trump je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine i u maju 2018. je ambasada njegove zemlje premještena iz Tel Aviva u taj grad.

Tada su Palestinci prekinuli većinu veza s administracijom. SAD je takođe uskratio stotine miliona dolara humanitarne pomoći Palestincima uključujući pomoć bolnicama.

Smanjeno je finansiranje i agencije UN-a koja obezbjeđuje pomoć palestinskim izbjeglicama i zatvorena je palestinska diplomatska misija u Washingtonu.

Trumpova administracija navodi oklijevanje palestinskih lidera da obnove mirovne pregovore kao razlog za kaznene mjere iako SAD još nije predstavio dugo očekivani i još uvek obavijen velom misterije takozvani dogovor vijeka za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner je u februaru najavio da će se sporazum predstaviti poslije izraelskih izbora u aprilu. Palestinska uprava ga je unaprijed odbacila optuživši SAD za pristrasnost prema Izraelu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG