Linkovi

SAD premještaju ambasadu u Jerusalim, Palestinci protestuju u Gazi


Natpis na mostu na putu koji vodi ka Ambasadi SAD, prije zvaničnog otvaranja u Jerusalimu, 13. maja 2018.
Natpis na mostu na putu koji vodi ka Ambasadi SAD, prije zvaničnog otvaranja u Jerusalimu, 13. maja 2018.

Sjedinjene Države zvanično premještaju svoju ambasadu iz Telaviva u Jerusalim u ponedjeljak, što je potez kojem se snažno protive Palestinci i veliki dio međunarodne zajednice.

Privremeno, ambasada će funkcionisati unutar postojeće zgrade konzulata u Jerusalimu, dok započinje potraga za većom lokacijom.

Palestinci planiraju da održe protest u ponedjeljak u Gazi, gdje su nedjelje demonstracija i sukoba dovele do toga da izraelske snage ubiju više od 50 Palestinaca.

Kritičari su osudili Izrael zbog upotrebe bojeve municije, dok Izrael tvrdi da su njegove akcije bile neophodne zbog bezbjednosti.

Predsjednik SAD Donald Trump obećao je tokom kampanje da će premjestiti ambasadu Sjedinjenih Država u Jerusalim, a u decembru je prekinuo dugu politiku i priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Istog mjeseca, Generalna skupština Ujedinjenih nacija nadmoćno je usvojila rezoluciju odbacujući Trumpovu odluku po pitanju Jerusalima.

Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom, dok Palestinci vide Istočni Jerusalim kao glavni grad buduće palestinske države.

Tema se smatra za jedno od posljednjih velikih pitanja koja bi trebalo da budu riješena u bilo kakvom izraelsko-palestinskom sporazumu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG