Linkovi

RSE: U Jerusalimu, desetine ubijenih u sukobima


Palestinci protestovali protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.
Palestinci protestovali protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

SAD su zvanično otvorile ambasadu u Jerusalimu.

“Danas otvaramo ambasadu Sjedinjenih Država u Jerusalimu”, kazao je američki ambasador David Friedman na početku inagurualne ceremonije kojoj su prisustvovali izraelski lideri i američka delegacija u kojoj je bila i ćerka američkog predsednika Donalda Trampa, Ivanka i njen suprug Jarred.

Tramp je napisao na Twitteru da je ovo “veliki dan za Izrael”.

Sukobi u Gazi su izbili nekoliko sati prije otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Izraelska vojska je ubila najmanje 41 Palestinaca i oko 1.300 ranjeno

Time je broj Palestinaca koji su izgubili živote tokom novog talasa protesta od 30. marta dostigao 82.

Sukobi su izbili samo nekoliko sati prije otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Hiljade Palestinaca okupile su se na više punktova oko granice.

Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, poslije čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Sudbina Jerusalima je duboko emotivno pitanje u središtu izraelsko-palestinskog konflikta.

Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim vječnom prestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom dijelu, gde se nalaze sveta mjesta muslimana, Jevreja i hrišćana, namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG