Linkovi

Jared Kushner: Uskoro američki plan za Bliski istok


Savjetnik Bijele kuće Jared Kushner
Savjetnik Bijele kuće Jared Kushner

Zet predsjednika Donalda Trumpa i glavni čovjek za Bliski istok, Jared Kushner, završio je mirovnu misiju u tom regionu. Američki izaslanik najavio je da će Trumpova administracija uskoro objaviti plan za Bliski istok, sa ili bez Palestinaca.

Palestinska uprava odbila je da se sastane sa Kushnerom tokom njegove jednonedjeljne posjete regionu zato što su SAD priznale Jerusalim kao prijlestolnicu Izraela.

Kushner je razgovarao sa novinarima jednog palestinskog dnevnika nakon što je održao odvojene razgovore u regionu sa liderima Izraela, Jordana, Egipta i Saudijske Arabije. Izjavio je da međunarodna zajednica "postaje frustrirana" zato što palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ne preduzima "konstruktivne korake" ka postizanju mira.

Palestinci, koji doživljavaju Jerusalim kao prijestolnicu svoje buduće države, kažu da je američki mirovni plan u startu osuđen na neuspjeh.

“Predsjednik Abbas neće prihvatiti diktat američke administracije, ne samo predsjednik Abbas nego ni palestinski narod", izjavio je palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat.

Izraelski premijer Benjamin Neteanjahu poručio je da su njegovi razgovori sa Kushnerom bili produktivni. Na nedjeljnom sastanku kabineta u Jerusalimu, Netanjahu je hvalio predsjednika Donalda Trumpa i njegovu administraciju zbog snažne podrške Izraelu.

Netanjahu kaže da je Izrael spreman da se vrati za pregovarački sto bez prethodno postavljenih uslova i pozvao Palestince da slijede taj primjer.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG