Linkovi

Kina bi uskoro mogla aktivirati špijunski dron - tri puta brži od zvuka, navodi Washington Post


Zračne snage Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) prikazuju svoj supersonični dron WZ-8.
Zračne snage Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) prikazuju svoj supersonični dron WZ-8.

Procurjela procjena američke vojske kaže da bi kineska vojska uskoro mogla rasporediti špijunski dron na velikim visinama koji putuje najmanje tri puta većom brzinom od zvuka, objavio je Washington Post kasno u utorak.

List se poziva na tajni dokument Nacionalne geoprostorno-obavještajne agencije.

Dokument, koji Reuters nije mogao da potvrdi ili potvrdi nezavisno, sadrži satelitske snimke od 9. augusta na kojima se vide dvije izviđačke bespilotne letjelice na raketni pogon WZ-8 u vazdušnoj bazi u istočnoj Kini, oko 560 kilometara u unutrašnjosti od Šangaja, navode novine.

Američka procjena kaže da je kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) "gotovo sigurno" uspostavila svoju prvu jedinicu bespilotne letjelice u bazi, koja potpada ogranak kineske vojske koji je odgovoran za provođenje kineskih zahtjeva za suverenitet nad Tajvanom, objavile su novine.

Ministarstvo odbrane SAD nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Kineska vlada nije mogla odmah biti dostupna za komentar.

Washington Post je saopćio da je dobio procjenu programa iz mnoštva slika povjerljivih datoteka objavljenih u aplikaciji za razmjenu poruka Discord, navodno od strane pripadnika Zračne nacionalne garde Massachusettsa, koji je uhapšen prošle sedmice.

FBI je u četvrtak uhapsio Jacka Douglasa Teixeiru, 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva, zbog curenja povjerljivih dokumenata koji su posramili Washington sa saveznicima širom svijeta.

Curenje je prvi put postalo nadaleko poznato ranije ovog mjeseca, što je Washington dovelo do brige o šteti koju su možda izazvali. Dokumenti su osramotili SAD, otkrivajući njihovo špijuniranje saveznika i navodne ukrajinske vojne ranjivosti.

Nedavni sastanak predsjednika Tajvana Tsai Ing-wen sa Zastupničkim domom američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem uznemirio je Peking. Kina, koja tvrdi da je Tajvan pod demokratskom upravom jedna od njenih provincija, kaže da je Tajvan najvažnije i najosjetljivije pitanje u njenim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Tajvanska vlada odbacuje zahtjeve Pekinga o suverenitetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG