Linkovi

Američki obavještajni izvor curenja podataka radio u vojnoj bazi


Mediji su objavili da dokumenti uključuju informacije o ukrajinskoj vojsci i drugim obavještajnim pitanjima. Glasnogovornik Pentagona rekao je novinarima u ponedjeljak da zbirka predstavlja "veoma ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost".

Washington Post je u srijedu izvijestio da je član grupe na platformi društvenih medija Discord rekao da je drugi član koji je naznačio da je radio u vojnoj bazi stoji iza dijeljenja povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata prošle sedmice.

Post je rekao da je intervjuisao člana grupe Discord i da je detalje potvrdio drugi član grupe.

U izvještaju se navodi da, prema članu grupe, izvor nije bio neprijateljski nastrojen prema američkoj vladi, ali je govorio o američkoj policijskoj i obavještajnoj zajednici kako nastoje potisnuti građane i sakriti informacije od njih.

Član grupe je rekao da je izvor informacija u početku dijelio pisane obavještajne izvještaje, ali je kasnije prešao na dijeljenje fotografija dokumenata.

U izvještaju se navodi da je izvor prestao dijeliti te slike sredinom marta, nekoliko sedmica nakon što je drugi korisnik Discord grupe objavio nekoliko desetina dokumenata na drugom Discord serveru, otvarajući put širem širenju.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG