Linkovi

Vrhovni sud neće razmatrati slučaj o Trumpu i kritičarima na Twitteru


Bezbjednosna ograda oko zgrade Vrhovnog suda na Capitol Hillu u Washingtonu, 21. marta 2021. (Foto: AP /Patrick Semansky)
Bezbjednosna ograda oko zgrade Vrhovnog suda na Capitol Hillu u Washingtonu, 21. marta 2021. (Foto: AP /Patrick Semansky)

Vrhovni sud u ponedjeljak je odbacio slučaj u vezi sa pokušajima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da na svom ličnom nalogu na Twitteru blokira svoje kritičare. 

Sud je zaključio da nije preostalo ništa više da se razmotri nakon što je Twitter trajno suspendovao Trumpov nalog, a predsjedniku istekao mandat u januaru.

Twitter je zabranio Trumpu da koristi platformu dva dana poslije smrtonosnog napada predsjednikovih pristalica na Capitol, 6. januara. Kompanija je saopštila da je odluku donijela zbog "rizika od novog podsticanja na nasilje".

Sud je formalno odbacio presudu apelacionog suda koji je utvrdio da je Trump prekršio Prvi amandman svaki put kada je blokirao nekog kritičara kako bi ga ušutkao.

Sudija Clarence Thomas ​napisao je odvojeno mišljenje, navodeći da veće pitanje koje pokreće taj slučaj, a posebno odluka Twittera da protjera Trumpa, predstavljaju "same dominantne digitalne platforme."

"Kao što je Twitter jasno pokazao, pravo da se prekine nečiji govor najviše leži u rukama privatnih digitalnih platformi", ocijenio je Thomas. On je bio saglasan sa kolegama u pogledu konkretnog slučaja, ali je rekao da ta situacija "otvara interesantna i važna pitanja."

Slučaj se odnosio na nalog @realdonaldtrump account sa više od 88 miliona pratilaca, i Trumpov argument da je u pitanju njegova lična svojina.

Sekretarijat za pravosuđe je zaključio da je blokiranje ljudi na društvenoj mreži slično situaciji kada bi neki izabrani zvaničnik odbio da dozvoli da se u njegovom dvorištu postave transparenti ili drugi znaci podrške nekom njegovom političkom protivniku.

Međutim, federalni apelacioni sud u New Yorku je prošle godine presudio da Trump koristi svoj nalog da svakodnevno iznosi objave ili konstatacije koje, po svojoj prirodi, mnogo više spadaju u domen zvanične politike.

Slučaj je zvanično nazvan Trump protiv Instituta Knight za Prvi amandman, što je grupa koja je prvobitno podnijela tužbu zbog Trumpove odluke da blokira svoje kritičare.

Međutim, kada je Trump napustio položaj, predsjednik Joe Biden je zamijenio Trumpa u formalnom imenu slučaja, iako novi predsjednik nije imao nikakve veze sa tužbom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG