Linkovi

Trumpove tvrdnje o predsjedničkom imunitetu pred Vrhovnim sudom SAD


Vrhovni sud SAD u Washingtonu, Advokati bivšeg predsjednika Donalda Trumpa će tvrditi da je imun od krivičnog gonjenja za djela koja su se navodno dogodila dok je bio na funkciji.
Vrhovni sud SAD u Washingtonu, Advokati bivšeg predsjednika Donalda Trumpa će tvrditi da je imun od krivičnog gonjenja za djela koja su se navodno dogodila dok je bio na funkciji.

U slučaju bez presedana u istoriji Sjedinjenih Država, advokati koji zastupaju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pokušali su četvrtak da ubijede Vrhovni sud SAD da njihov klijent ima imunitet od krivičnog gonjenja za djela u kojima je navodno učestvovao dok je bio na najvišoj funkciji u zemlji.

Federalni slučaj ima izuzetno visoke uloge. Tramp je pretpostavljeni republikanski kandidat za predsjedničke izbore 2024. On traži svoj imunitet pod optužbom da je kao predsjednik kriminalno urotio kako bi poništio rezultate izbora 2020. godine, koje je izgubio od predsjednika Joea Bidena.

Taj slučaj je trenutno na čekanju do odluke visokog suda o Trumpovom zahtjevu za imunitet. Brza odluka bi mogla dozvoliti da se to suđenje održi prije novembarskih izbora, dok bi odlaganje moglo spriječiti da se ono uopće održi. Ako Trump pobijedi u novembru, a rješavanje slučaja još uvijek nije na čekanju kada preuzme dužnost u januaru, moguće je da bi mogao naložiti Ministarstvu pravde da odustane od optužbi.

Optužbe za specijalnog advokata

Slučaj pred Vrhovnim sudom proizilazi iz optužbi koje je prošle godine podnio specijalni advokat Jack Smith, kojeg je imenovalo Ministarstvo pravde. Jedan dio Smithovog mandata bio je da provede nezavisnu istragu o postupcima bivšeg predsjednika između izbora u novembru 2020. i napada 6. januara 2021. na američki Kapitol, u kojem su Trumpove pristalice pokušale poremetiti zvaničnu potvrdu o izbornoj pobjedi Bidena.

U optužnici od četiri tačke koja je otkrivena u augustu 2023., Smith je optužio Trumpa za urotu da prevari Sjedinjene Države, zavjeru i pokušaj opstruiranja službenog vladinog postupka, te zločinački pokušaj pritiska na javne službenike da mu pomognu da poništi rezultate predsjedničkih izbora.

Između ostalog, u optužnici se navode napori Trumpa i njegovih savjetnika da se lažni rezultati izbora na državnom nivou predstave članovima Kongresa i da se izvrši pritisak na izborne zvaničnike na državnom nivou da krivotvore evidenciju. Takođe se spominje Trumpovo ohrabrivanje svojih pristalica da se sjure na Kapitol 6. januara.

Slučaj se vodi u američkom Okružnom sudu za Distrikt Kolumbija, ali je više puta odgođen zbog Trumpovih nastojanja da zatraži imunitet. Bivši predsjednik se žalio sudovima iznad prvostepenog suda da odluče o zahtjevu za imunitet, tvrdeći da bi odluka u njegovu korist učinila postupak nižeg suda nepotrebnim.

Žalbe

Trump je redovno tvrdio da se predsjednički imunitet od krivičnog gonjenja proteže na krivična djela poduzeta dok je bio na funkciji. Iskoristio je Truth Social, mrežu društvenih medija čiji je vlasnik, da progura ideju, pišući u svom prepoznatljivom stilu velikih slova, "BEZ PREDSJEDNIČKOG IMUNITETA, BILO BI NEMOGUĆE DA PREDSJEDNIK ISPRAVNO FUNKCIONIŠE, STAVLJAJUĆI SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE U VELIKU I VJEČNU OPASNOST!"

U argumentima pred žalbenim sudom, Trumpovi advokati su ilustrovali ekspanzivnost tvrdnji bivšeg predsjednika, tvrdeći da čak i ako bi kao predsjednik naredio američkoj vojsci da ubije jednog od njegovih političkih rivala, on neće biti krivično odgovoran osim ako ga ne bi opozvao Predstavnički dom i osudio Senat.

U februaru je jednoglasno sudsko vijeće američkog Apelacionog suda okruga Kolumbija odbacilo argument bivšeg predsjednika da ima "apsolutni imunitet" od krivičnog gonjenja za djela počinjena dok je bio na funkciji.

"Predsjednički imunitet protiv savezne optužnice značio bi da, što se tiče predsjednika, Kongres ne može donositi zakone, izvršna vlast ne može krivično goniti, a sudstvo ne može revidirati", presudile su sudije. "Ne možemo prihvatiti da kancelarija Predsjedništva svoje bivše stanare stavlja iznad zakona za sva vremena nakon toga."

Trump je uložio žalbu na slučaj Vrhovnom sudu, koji je krajem februara najavio da će uzeti slučaj, ali je odbio zahtjeve tužilaštva da zakaže brzu usmenu raspravu. Koliko će sudu trebati da donese odluku nakon sjednice u četvrtak nije poznato; dok je brzi preokret mogućnost, sudu obično treba nekoliko mjeseci da izradi svoje mišljenje.

Kašnjenje izaziva zabrinutost

Odluka Vrhovnog suda da preuzme slučaj i njegovo odbijanje da zakaže trenutnu usmenu raspravu bili su predmet mnogih kritika, s obzirom na jednoglasnu prirodu presude žalbenog suda i potencijalne koristi za Trumpa od dugotrajnih odlaganja.

Bivša republikanska članica Kongresa Liz Cheney, koja je bila u panelu Predstavničkog doma koji je istraživao Trumpovu umiješanost u napad na Kapitol 6. januara, koristila je kolumnu New York Timesa u ponedjeljak kako bi zamolila za brzo rješavanje slučaja.

"Ako odlaganje spriječi da se ovaj slučaj Trumpa sudi ove godine, javnost možda nikada neće čuti kritične i istorijske dokaze razvijene pred velikom porotom, a naš sistem možda nikada neće pozvati čovjeka najodgovornijeg za 6. januar da odgovara", napisao je Cheney.

Neki eksperti su rekli da iako su pravni argumenti bivšeg predsjednika možda slabi, sud i dalje ima interes da se pitanju predsjedničkog imuniteta pristupi sa promišljanjem.

"Mnogi aspekti slučaja su prilično laki", rekao je za Glas Amerike Ilja Somin, profesor prava na Univerzitetu George Mason. "Trebalo bi biti lako odbaciti ideju da predsjednik ima gotovo potpuni imunitet."

"Vjerovatno su uzeli slučaj jer su željeli preciznije razjasniti koje su granice imuniteta", rekao je Somin. "Razumno je misliti da ako će biti donesena odluka o predsjedničkom imunitetu koja predstavlja presedan, taj presedan treba doći od Vrhovnog suda."

Sljedeća javna sednica zakazana je za 9. maj, objavila je predstavnica suda Gail Curley.

XS
SM
MD
LG