Linkovi

Da li Donald Trump ima predsjednički imunitet?


Donald Tramp govori na mitingu protesta zbog izbornih rezultata na dan potvrde pobjede demokrate Joea Bidena, u Washingtonu, 6. januara 2021.
Donald Tramp govori na mitingu protesta zbog izbornih rezultata na dan potvrde pobjede demokrate Joea Bidena, u Washingtonu, 6. januara 2021.

Vrhovni sud će tokom aprila saslušati argumente o predsjedničkom imunitetu i tome da li bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu može da se sudi po optužbama da je učestvovao u zavjeri da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2020.

Odluka najvišeg suda u zemlji će, ujedno, presuditi kako će se nastaviti pravni procesi protiv vjerovatnog kandidata Republikanske partije za predsjednika. Protiv Trumpa se vode četiri odvojena krivična postupka sa ukupno 91 tačkom optužnice. Među optužbama je namjerno zadržavanje podataka iz domena nacionalne odbrane, što predstavlja kršenje zakona o špijunaži.

"Donald Tramp pokušava da dokaže da je američki predsjednik imun od krivičnog gonjenja ako je postupke za koje je optužen preduzeo u zvaničnom kapacitetu", kaže za Glas Amerike politikolog Univerziteta Georgije Charles Bullock.

"Međutim, vjerujem da je suština pitanja koliko široko Trump i njegovi advokati definišu zvanični kapacitet", objašnjava Bullock.

"U ovom trenutku, njihova definicija je veoma široka. Trump kaže da predsjednik treba da bude potpuno imun dok je predsjednik, ali je tročlano sudsko vijeće koje je donijelo presudu protiv njega postavilo pitanje - šta ako je predsjednik angažovao plaćenog ubicu da likvidira nekog od njegovih rivala? Da li je to zvanični kapacitet i da li predsjednik onda ima imunitet od krivičnog gonjenja također? Mislim da se svi slažemo - naravno da nije!"

Pristalice Trumpa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)
Pristalice Trumpa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)

Mnogi republikanci i dalje podržavaju Trumpa

Slučaj koji će ovog mjeseca razmatrati Vrhovni sud, u kome je troje od devetero sudija imenovao upravo Trump, odnosi se na optužnicu na saveznom nivou da je Trump pokušao da poništi rezultat predsjedničkih izbora 2020. godine, tako što je širio lažne informacije o krađi glasova i vršio pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea da odbaci legitimne rezultate izbora, kada su predstavljeni Kongresu.

Tu, formalnu potvrdu elektorskih glasova u Kongresu 6. januara 2021, prekinule su Trumpove pristalice koje su upale u Capitol. Zbog tog napada, Trump je optužen za opstrukciju zvanične procedure.

Bivši predsjednik tvrdi da je u to vrijeme postupao u zvaničnom kapacitetu, te da, zbog toga, ne može da bude optužen. U podnesku Vrhovnom sudu, Trumpov tim je napisao: "Predsjednik ne može da funkcioniše, niti samo predsjedništvo može da sačuva svoju vitalnu nezavisnost, ako se predsjednik suočava sa krivičnim gonjenjem za zvanične akte, kada napusti položaj".

“Uskraćivanje imuniteta od krivičnog gonjenja bi svakog budućeg predsjednika onesposobilo u radu, de fakto ucjenama i iznuđivanjem dok je na položaju, i osudilo ga na godine traume poslije isteka mandata, u rukama političkih protivnika", navodi se u podnesku Trumpovih advokata.

Prema anketi magazina Politico i firme Ipsos prošlog mjeseca, 70% birača, uključujući skoro polovinu republikanaca, odbacilo je Trumpov argument da predsjednici treba da budu zaštićeni od gonjenja zbog krivičnih djela koje su počinili dok su bili na položaju.

Republikanski glasač Jeff Williams iz Valparaisa u Indiani vjeruje da optužbe protiv Trumpa pokazuju da je on meta nepravednog progona od strane demokrata.

"Meni se čini da su sve te slučajeve podigli tužioci povezani sa demokratama, u okruzima naklonjenim demokratama, u nadi da će porotnici naklonjeni demokratama glasati protiv Trumpa, samo zato što ga ne vole", kaže Williams za Glas Amerike.

"Da li mislim da predsjednik treba da ima potpuni imunitet od zakona? Nikako", dodaje Williams. "Ali da li sam vidio bilo kakve dokaze koji nagovještavaju da je predsjednik Trump kriv? Apsolutno ne. Ovo djeluje kao lov na vještice."

"Polovina zemlje će morati da pravda što glasa za kriminalca ove godine!", kaže Deborah Theobald iz Woodstocka u Georgiji, koja glasa za demokrate. "Ne mogu da vjerujem da je to situacija u kojoj se nalazimo."

55% Amerikanca koji su učestvovali u anketi Reutersa i Ipsosa kažu da ne bi glasali za Donalda Trumpa ako ga porota osudi za neko krivično djelo, dok je 58% izjavilo da ne bi glasalo za bivšeg predsjednika ako bude služio zatvorsku kaznu u tom trenutku.

"Ako je neka osoba počinila krivično djelo dok je bila na položaju, pa čak i ozbiljno krivično djelo prije stupanja na položaj, mislim da treba da bude sudski gonjena baš kao što bi bio gonjen svaki drugi Amerikanac", smatra Rebecca Urrutia iz Connecticuta, koja je glasala za Trumpa i 2016. i 2020.

"Svako ko kaže da predsjednik treba da ima imunitet ako počini krivično djelo ne zalaže se za Ustav, niti našu zemlju", dodaje ona. "Predsjednik je građanin i službenik naše zemlje, ne kralj ili car, i ako ste prekršili zakon, ne mogu da glasam za vas."

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump govori na mitingu u Vandaliji u Ohiou, 16. marta 2024.
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump govori na mitingu u Vandaliji u Ohiou, 16. marta 2024.

Uticaj na predstojeće izbore

Ovo je prekretnica u američkom pravnom sistemu i prelomni politički trenutak za Trumpa, kaže Robert Collins, profesor urbanih studija i javne politike na univerzitetu Dillard.

"Ankete pokazuju da pitanje da li će biti osuđen ili ne ima ogroman uticaj na predsjedničke izbore 2024", izjavio je Collins za Glas Amerike. "Ali mimo toga šta bude presuda u tim slučajevima, što duže traju procesi, Trump ima sve veće šanse da izbjegne presudu da je kriv, uoči izbornog dana."

Nezavisni glasači su ključna grupa u državama koje odlučuju izbore, a više od trećine njih je reklo u anketi magazina Politico i Ipsosa da je manje vjerovatno da će podržati Trumpa ako bude osuđen.

"Međutim, ako presuda ne bude donijeta na vrijeme pred izbora - ili se donose suviše blizu izborima da bi glasači imali vremena da se predomisle - republikanski birači bi mogli da ostanu uz njega", kaže Collins. "A ako pobijedi na izborima, pa bude osuđen poslije toga, onda će iznijeti argument da kao aktuelni predsjednik može da samog sebe pomiluje. To je opasna situacija."

Jillian Dani iz Melbournea na Floridi podržala je Trumpa 2016. i 2020. godine, a kaže da će ishodi njegovih suđenja imati veliki uticaj na to kako će glasati u novembru.

"S jedne strane, ne bih glasala za osobu osuđenu za kršenje zakona", rekla je Dani za Glas Amerike. "S druge strane, brine me da je ovo lov na vještice protiv nekoga koga se Demokratska partija plaši. Ja vjerujem da su i Klinton i Biden bili kriminalci, također, ali oni nisu nikada osuđeni. Ako Trump ne bude osuđen, zašto bi trebalo da se tretira na drugačiji način?"

XS
SM
MD
LG